ГоловнаСвіт

Оборонні видатки НАТО зросли вперше за 7 років

Столтенберг нагадав, що в інтересах Європи - витрачати більше на оборону.

Оборонні видатки НАТО зросли вперше за 7 років
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Оборонні витрати держав-членів блоку НАТО зросли вперше за сім років.

Про це йдеться у звіті Альянсу за 2016 рік.

Видатки у 2016 році склали 2,43% ВВП держав-членів Альянсу, хоча у 2015 році становили 2,4%.

"Спостерігається прогрес, але робота ще явно не виконана. Досі витрати серед членів альянсу не є справедливими. Реалістично (домогтися) показника у 2% від усіх союзників", - наводяться у звіті слова генсека НАТО Єнса Столтенберга.

"Йдеться не тільки про заклик з боку США і президента Трампа... В інтересах Європи - витрачати більше на оборону. Нас ще очікує довгий шлях, але принаймні після кількох років спадання ми починаємо спостерігати зростання", - додав він.

У 2016 році лише чотири члени альянсу - Естонія, Греція, Польща і Великобританія - витратили на Альянс очікувані 2% від свого ВВП.

Франція внесла на потреби НАТО 1,79%, а Німеччина - 1,2%. Європейські члени НАТО у 2016 році загалом внесли в бюджет організації 1,47% від свого сукупного ВВП. За рік до цього цей показник становив 1,44%.

США - головне джерело фінансування НАТО - витратили на організацію 3,61% від свого ВВП, хоча у 2015 році цей показник склав 3,58%.

У січні президент США Дональд Трамп назвав НАТО "застарілою організацією". Він зазначив, що Альянс не бореться з тероризмом, а багато країн не вносять у його бюджет необхідні 2% від свого ВВП. У листопаді Трамп заявляв, що США витрачають на фінансування НАТО занадто багато грошей. При цьому в лютому Трамп змінив свою позицію, зазначивши, що США "рішуче підтримують НАТО" і просять "лише про те, щоб усі члени НАТО робили повні і належні фінансові внески в Альянс".

Як повідомляли напередодні, Росія відмовилася інформувати НАТО про військові навчання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram