ГоловнаСвіт

Швеція збільшує витрати на оборону майже на $56 млн

У Стокгольмі стурбовані підсиленням Росії.

Швеція збільшує витрати на оборону майже на $56 млн
Фото: flickr.com

Уряд Швеції і частина політичної опозиції домовилися в понеділок про збільшення в цьому році видатків на оборону на 500 млн крон ($55,7 млн) для зміцнення військового потенціалу.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Ми довгий час спостерігаємо погіршення ситуації в сфері безпеки, тому важливо реагувати на це різними заходами, і цей крок є частиною стратегії", - заявив журналістам міністр оборони Швеції Петер Хультквіст.

Відзначається, що Росія, яка все більше підсилюється, і напруженість через конфлікт в Україні спонукали шведських політиків ініціювати підсилення військових можливостей.

Сторони також відзначили, що подальші додаткові витрати на найближчі роки будуть розглядатися в контексті бюджету.

Раніше верховний головнокомандувач шведської армії генерал Мікаель Біден заявляв, що збройним силам бракує принаймні 6,5 млрд крон, щоб повністю фінансувати заплановані на найближчі три роки операції.

"Зараз ми будемо аналізувати і продовжувати дискусії та повернемося до вирішення цього питання", - зазначив Хультквіст, маючи на увазі бюджет на 2018 рік, який повинні прийняти пізніше в цьому році.

Швеція, яка не є членом НАТО, безперервно скорочувала військові витрати за роки після холодної війни. За даними Міжнародного інституту досліджень проблем миру в Стокгольмі (SIPRI), в 2015 році шведський уряд і частина опозиції домовилися в 2015 році збільшити оборонний бюджет на 10,2 млрд крон на 2016-2020 роки. Засоби, про які було оголошено сьогодні, будуть виділені додатково.

Як повідомлялося раніше в березні, Швеція повернула військовий призов через російську загрозу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram