ГоловнаСвіт

2017-й не стане роком крайніх правих сил в Європі, - думка

"Вкрай праві втратили свою монополію на гостру риторику і жорсткий політичний порядок денний".

2017-й не стане роком крайніх правих сил в Європі, - думка
Йорг Форбриг во время форума в Киеве
Фото: youtube.com

У Європі з'являється все більше свідчень того, що націоналістичним, ксенофобським і популістським партіям стає все важче залучати виборців.

Таку думку висловив старший директор програм із берлінського Фонду Маршалла "Німеччина-США" Йорг Форбріг (Joerg Forbrig) у своїй статті для Politico

На думку експерта, зараз, коли Європа готується до виборів у низці країн і посилюються націоналістичні, антиіммігрантські та антиглобалістські настрої, що раніше підштовхнули Великобританію до "Брекзиту", а США - до обрання Дональда Трампа, "правда в тому, що сплеск популізму далекий від того, щоб стати нестримним".

Форбріг нагадує, що вже 15 березня парламентські вибори пройдуть у Нідерландах, де вкрай права "Партія свободи" (PVV) Герта Вілдерса та правляча партія прем'єр-міністра Марка Рютте "Народна партія за свободу і демократію" (VVD) зрівнялися за популярністю. Незважаючи на це, навіть партії Вілдерса вдасться здобути перемогу, шанси на те, що йому вдасться сформувати правлячу коаліцію вкрай малі.

На думку експерта, в подібній ситуації опинилася і кандидат у президенти Франції від крайньої правої партії "Національний фронт" Марін Ле Пен, яка, згідно з прогнозами, програє будь-якому суперникові в другому раунді голосування.

Також Форбріг зазначає, що популярність німецької партії "Альтернатива для Німеччини", яка і раніше не мала таких рейтингів, як союзні їй партії в Нідерландах і Франції, продовжує скорочуватися і навряд чи пройде в Бундестаг.

Як наголошує старший директор програм берлінського Фонду Маршалла "Німеччина-США", зараз європейських виборців усе більше привертають кандидати з "мейнстрімових" політичних партій. У Франції це представник від центристів, колишній міністр Еммануель Макрон, у Німеччині - колишній президент Європарламенту Мартін Шульц, яким, на думку Форбріг, вдалося "струсити старий політичний порядок" у своїх країнах і довести популістам з крайніх правих партій, що ті є не єдиною альтернативою сформованим політичним режимам.

Крім того, як підкреслює експерт, "крайні праві втратили свою монополію на гостру риторику і жорстку політичну повістку", особливо з питання міграції "після того, як голландський прем'єр Рютте виступив з жорсткою заявою стосовно мігрантів, а Німеччина посилила умови прийому біженців.

"Привабливість націоналістичного екстремізму досягла своїх меж, принаймні в трьох ключових країнах ЄС, де пройдуть вибори в цьому році. Однак це не означає, що мейнстрімовим партіям можна відпочивати. Прорив в угоді з питань біженців з Туреччиною і масовий приплив мігрантів, або нова хвиля терактів, - усе це може підкинути палива в популістське багаття. Росія також підсилює свою підтримку крайньо-правих партій в Європі", - наголосив Форбріг.

"Протистояння популістським викликам потребує самоаналізу, пильності та винахідливості - як від урядових, так і від опозиційних сил. Найголовніше, потрібна вся політична тверезість європейських громадян, коли вони увійдуть у кабінки для голосування. Гарна новина полягає в тому, що ці політичні рефлекси набирають обертів. Це, ймовірно, буде роком, що розчарує крайніх правих Європи", - підсумував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram