ГоловнаСвіт

Перший міністр Шотландії розпочала підготовку до нового референдуму про незалежність

Стерджен очікує, що Британія не блокуватиме проведення нового плебісциту в Шотландії.

Перший міністр Шотландії розпочала підготовку до нового референдуму про незалежність
Никола Стерджен
Фото: EPA/UPG

Перша міністр Шотландії Нікола Старджен наступного тижня звернеться до шотландського парламенту з проханням санкціонувати проведення нового референдуму про незалежність від Великобританії.

Про це повідомляє "Медуза".

За словами Старджен, референдум повинен відбутися в період з осені 2018 до весни 2019 року, тобто до закінчення процесу виходу Великобританії з ЄС.

У своїй промові в Единбурзі шотландська міністр звинуватила британський уряд у небажанні досягти компромісу з приводу умов виходу Великобританії з ЄС. Шотландія раніше просила розглянути варіант, згідно з яким вона залишиться частиною єдиного європейського ринку, навіть якщо Англія, Уельс і Північна Ірландія покинуть його.

За словами Старджен, вона очікує, що уряд Великобританії не блокуватиме проведення нового референдуму в Шотландії.

За підсумками референдуму про вихід Великобританії з ЄС, який відбувся в червні 2016 року, 52% британців проголосували за "Брекзит". У Шотландії відповідне рішення підтримали тільки 38% учасників референдуму.

Раніше, 2014 року, в Шотландії пройшов референдум про відокремлення від Великобританії. Тоді близько 55% шотландців проголосували за те, щоб залишитися в складі Сполученого королівства.

Передбачається, що Великобританія до кінця березня 2017 року запустить офіційну процедуру виходу з ЄС. Ця процедура займе близько двох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram