ГоловнаСвіт

Китай запустив спільну з Інтерполом операцію пошуку корупціонерів-утікачів "Небесна мережа-2017"

Одного втікача вже вдалося повернути в КНР з моменту запуску програми.

Китай запустив спільну з Інтерполом операцію пошуку корупціонерів-утікачів "Небесна мережа-2017"
Фото: vkitai.info

Китай оголосив 7 березня про запуск операції "Небесна мережа-2017", аналогічної тим, які діяли у 2015 і 2016 роках. Про це повідомили кореспонденти газети "Женьмінь жибао" Цян Цзе, Лі Нін.

"Небесна мережа" - кампанія затримання за кордоном утікачів корумпованих чиновників і членів КПК. Влада Китаю передає в Інтерпол список зі 100 найбільш розшукуваних злочинців-втікачів, підозрюваних у корупції. Інтерпол публікує "червоний циркуляр" щодо них - повідомлення з вимогою заарештувати розшукувану особа і видати її державі-ініціатору такого повідомлення. "Червоний циркуляр Інтерполу" - своєрідний ордер на арешт, який діє у міжнародному масштабі.

Як пишуть журналісти, після обрання Сі Цзіньпіна генеральним секретарем ЦК КПК Китай продемонстрував безпрецедентну рішучість і серйозність у боротьбі з корупцією. "Переслідування чиновників-утікачів і повернення їх незаконно нажитого майна з-за кордону стає важливою частиною реалізації суворого внутрішньопартійного управління і боротьби з корупцією. У рамках аналогічної операції за 2016 рік через більш ніж 70 країн і районів світу було повернуто 1032 чиновників-утікачів, у тому числі 134 співробітників урядового апарату. Разом з цим були повернуті кошти в розмірі 2,4 млрд юанів", - повідомляє видання.

У новій операції беруть участь кілька урядових структур, включаючи Відділ ЦК КПК з організаційної роботи, Верховну народну прокуратуру КНР, Міністерство громадської безпеки КНР і Народний банк Китаю/Центробанк.

Також під керівництвом Верховного народного суду, Верховної народної прокуратури і Міністерства громадської безпеки буде проведено спеціальну операцію з повернення незаконно нажитого майна чиновників-утікачів з-за кордону.

Таким чином, пишуть журналісти, з моменту запуску "Небесної мережі-2017" у Китай зі США повернувся 40-й номер у списку 100 найбільш активно розшукуваних китайською владою корупціонерів Ван Цзячже, колишній співробітник видавництва «Ляонін жибао», якого підозрюють у шахрайстві, пов'язаному з контрактами, і який у січні 2000 року втік у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram