ГоловнаСвіт

МЗС Туреччини викликало "на килим" голландського дипломата

Туреччина передала голландській стороні дві ноти протесту.

МЗС Туреччини викликало "на килим" голландського дипломата
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

МЗС Туреччини викликало "на килим" високопоставленого голландського дипломата, щоб офіційно висловити протест щодо дій голландської влади стосовно міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Про це повідомляє Associated Press

У турецькому відомстві заявили, що повіреного в справах голландського посольства Даана Феддо Уісінга (Daan Feddo Huisinga) викликали, щоб вручити йому дві офіційні ноти протесту. У першій із них ішлося про те, що дії голландської влади суперечать міжнародним конвенціям, дипломатичній люб'язності і дипломатичній недоторканності, а також міститься вимога про отримання письмового вибачення від голландської влади. Також Туреччина зберігає за собою право вимагати компенсацію.

У другій ноті підкреслювалося застосування "непропорційної сили" до протестувальників біля турецького консульства в Роттердамі. Також підкреслювалося, що ставлення до турецьких громадянам було "негуманним і нищівним".

Нагадаємо, 11 березня Нідерланди заборонили посадку літака турецького міністра. Голова МЗС Туреччини повинен був приземлитися в Роттердамі, де він планував зустрітися з місцевою діаспорою, щоб переконати її підтримати зміни до конституції Туреччини. У відповідь президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив голландців у фашизмі.

12 березня поліція Роттердама розігнала турецьку акцію протесту. Місцева влада застосувала кінну поліцію і водомети. Пізніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що має намір залагодити конфлікт з Туреччиною.

16 квітня в Туреччині на всенародне голосування будуть винесені поправки в основний закон, що наділяють президента безпрецедентною владою. Він, зокрема, зможе оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних чиновників і розпускати парламент. Окрім того, ці поправки дозволять нинішньому президентові Реджепу Ердогану залишитися на посаді голови держави до 2029 року. Він одночасно буде головою уряду, а пост прем'єр-міністра скасують у 2019 році.

Поправки до конституції про введення президентської форми правління схвалив 21 січня парламент Туреччини. Опозиція називає реформу офіційним переходом до авторитарного автократичного режиму і спробою узаконити існуючу диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram