ГоловнаСвіт

ЄС вирішив скоротити фіндопомогу на євроінтеграцію Туреччини

У ЄС вважають, що "Туреччина рухається не в бік Європи, а в протилежному напрямку".

ЄС вирішив скоротити фіндопомогу на євроінтеграцію Туреччини
Фото: EPA/UPG

Євросоюз вирішив заблокувати виплати на низку проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини в європейський простір, повідомляє Німецька хвиля.

"Ми юридично зобов'язані зіставити фінансову підтримку з тим прогресом, якого досягає країна", - заявив в суботу, 11 березня, в інтерв'ю агентству dpa єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан.

Єврокомісар зазначив, що негативні тенденції почалися ще до липневого путчу. І, за словами Хана, вони суперечать не тільки стандартам ЄС, а й міжнародному праву.

Запланована фінансова допомога Туреччини з боку Євросоюзу в період з 2014 до 2020 року становить 4,45 мільярда євро. Із цієї суми ЄС на цей момент перевів Анкарі 167 мільйонів євро.

Європейська фінансова допомога покликана допомогти Туреччині досягти необхідних стандартів для подальшої інтеграції країни в європейському просторі. Виплати прив'язані до конкретних проектів, найбільшими з яких є "Реформи з підготовки до членства в ЄС" - на ці цілі Євросоюз збирався виділити 1,58 мільярда євро.

Однак "Туреччина рухається не в бік Європи, а в протилежному напрямку", зазначив Йоханнес Хан, що, за його словами, не може не спричинити наслідків. Гроші повинні "відчинити двері в Європу, а не служити протилежним цілям", заявив і єврокомісар з цифрової економіки та суспільства Гюнтер Еттінгер.

Поки що незрозуміло, які саме виплати і на який термін заморожує ЄС. Можливо, рішення ухвалять на найближчій зустрічі голів МЗС ЄС. Водночас Євросоюз не перериває діалогу з Анкарою і бажає допомогти Туреччині в побудові правової держави. Однак як зазначив єврокомісар Хан, "переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинені".

Раніше повідомляли, що Нідерланди не дозволили сісти літаку турецького міністра. Ердоган звинуватив голландців у фашизмі. Своєю чергою прем'єр Нідерландів Марк Рютте назвав зауваження президента Туреччини божевіллям, що вони переходять усі межі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram