ГоловнаСвіт

Китай завершив створення всесвітньої мережі з розшуку та повернення втікачів корупціонерів, - голова МЗС КНР

Китай готовий зміцнювати співпрацю з іншими країнами.

Китай завершив створення всесвітньої мережі з розшуку та повернення втікачів корупціонерів, - голова МЗС КНР
Фото: lenta.ru

Китай уклав договори про екстрадицію і надання допомоги в судових питаннях із 70 країнами, створив мережу переслідування і повернення в Китай злочинців-утікачів, що охоплює основні країни всіх континентів світу. Про це повідомив міністр закордонних справ КНР Ван І 8 березня на прес-конференції під час "Двох сесій", присвяченій прогресу Китаю в міжнародній співпраці з боротьби з корупцією.

При цьому він наголосив, що Китай надає велике значення міжнародній співпраці в боротьбі з корупцією і приймає в ньому активну участь. У листопаді минулого року в Китай було повернуто найбільш розшукувану жінку-корупціонера Ян Сючжу, яка переховувалася від правосуддя за кордоном 13 років і 7 місяців, змінивши при цьому шість країн, у підсумку вона прийняла рішення здатися владі Китаю. Завдяки спільним зусиллям усіх відомств Китаю за останні три роки Китай вистежив і екстрадував більш ніж 2500 утікачів корупціонерів і економічних злочинців з 90 країн і районів світу, в тому числі і 38 осіб серед 100 найбільш розшукуваних китайських втікачів із "червоного циркуляра" Інтерполу.

Разом з тим, Китай, як пише кореспондент газети "Женьмінь жибао" Чжао Чен, також переймає досвід міжнародного співтовариства в різних випадках боротьби з корупцією. В період саміту АТЕС 2014 року в Пекіні, лідери країн АТЕС спільно випустили "Пекінську декларацію про боротьбу з корупцією". Це стало першою в історії АТЕС декларацією про боротьбу з корупцією від імені держав. На саміті "великої двадцятки" 2016 року в Ханчжоу були одноголосно схвалені і прийняті "Вищі принципи G20 в боротьбі з корупцією", заснований Центр "Групи двадцяти" з вивчення антикорупційного переслідування втікачів чиновників і повернення їх незаконно нажитого майна з-за кордону, а також визначено "План дій G20 в сфері боротьби проти корупції на 2017-2018 роки", що відображає тверду позицію Китаю з питань боротьби з корупцією.

У січні цього року, пише видання, відповідальні співробітники Центральної комісії КПК з перевірки дисципліни провели брифінг для послів різних країн у КНР, на якому повідомили про готовність Китаю зміцнювати ділову співпрацю з іншими країнами, надавати взаємну допомогу і підтримку, створювати мережу співпраці в покаранні корупції . Китай закликав до провідної ролі Конвенції ООН проти корупції в здійсненні міжнародної співпраці боротьби з корупцією та реалізації низки важливих консенсусів, досягнутих лідерами країн у рамках "Групи двадцяти" і т.д., сприяє глобальному економічному зростанню та сталому розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram