ГоловнаСвіт

Лукашенко - Росії: постійно нахиляти і ставити на коліна Білорусь не вийде

"Бацька" заявив, що бухгалтерія не повинна лежати в основі білорусько-російських відносин.

Лукашенко - Росії: постійно нахиляти і ставити на коліна Білорусь не вийде
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що бухгалтерія не повинна лежати в основі білорусько-російських відносин.

Про це він заявив сьогодні на нараді про актуальні питання розвитку країни, повідомляє "Белта".

Президент на початку наради зажадав доповісти йому про співпрацю з РФ, особливо з урахуванням міжурядового засідання в рамках Євразійського економічного союзу, який недавно відбувся в Бішкеку. "Я, звичайно, в загальних рисах ознайомлений. Мене найбільше здивували заяви мого закоренілого товариша (прем'єр-міністра РФ Дмитра) Медведєва, - сказав голова держави. - Нас, до речі, вже лякати починають, що газ ми будемо природний купувати за європейськими цінами. Мовляв, будете платити не $150, а $200. Це, знаєте, схоже на натяк усім - у Росії перш за все, і в Білорусі, - що ми є дармоїдами в Росії: ось, бачте, вони нам роблять якийсь подарунок".

"Я теж не хочу в деталі вникати, але Медведєв повинен розуміти, що якщо ми будемо платити як в Європі, то за дещо йому теж доведеться заплатити. І ціна буде неймовірно вищою, ніж ціна на природний газ. Мені здавалося, і я думаю досі, і, напевно, переважна більшість російських людей і росіян думають і розуміють, що наші відносини з Росією - це не бухгалтерія. Бухгалтерія тут і ціна на природний газ, який не належить Медведєву, не повинна лежати в основі наших відносин", - наголосив білоруський лідер. 

"У їх основі лежить щось більше. І щоб оцінювати ці відносини, треба йти в середину минулого століття, коли ми третю частину населення поклали, знаєте за що. А якщо комусь хочеться нагнітати ситуацію і вкотре замість вирішення питань нам дорікати, не вийде", - заявив Олександр Лукашенко.

Голова держави при цьому чітко означив, чого саме хоче Білорусь у питанні врегулювання нафтогазових відносин. "Скажу дуже коротко і чітко, чого ми хочемо: ніяких низьких цін ми не хочемо на газ. Нам треба, щоб керівництво братньої Росії виконувало свої зобов'язання. За змістом і за духом. Якщо ми будуємо наш союз - єдину державу ми замахнулися побудувати, - то в наших людей і підприємств, у бізнесу повинні бути рівні умови на цьому ринку. Все, ми більше нічого не хочемо", - сказав президент.

"Якщо хтось із розумників там думає, що нас можна постійно нахиляти і ставити на коліна, цього не буде", - додав Олександр Лукашенко.

Нагадаємо, на початку лютого відносини між Білоруссю та Росією різко погіршилися. Росія вирішила створити прикордонну зону (раніше кордони між країнами не були визначені ніякими договорами). Мінськ заявив, що Росія прийняла це рішення без попередження, і такий крок порушує міждержавні угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram