ГоловнаСвіт

Європі потрібен і Nord Stream-2, і українська ГТС, - голова МЗС Німеччини

"Північний потік-2" - це не проект Комісії ЄС, а інвестиційне рішення приватних компаній".

Європі потрібен і Nord Stream-2, і українська ГТС, - голова МЗС Німеччини

Німеччина виступає за реалізацію проекту "Північний потік 2" (Nord Stream-2), але також бачить необхідність у надійності українського транзиту і забезпечення газом Словаччини, Чехії та Польщі.

Про це заявив голова МЗС Німеччини Зігмар Габріель, повідомляє "Интерфакс".

"Російській стороні вже багато років відомо моє ставлення до цього питання: нам потрібен "Північний потік-2", але нам потрібна і надійність українських трубопроводів, і надійність забезпечення енергоносіями таких країн, як Словаччина, Чехія чи Польща. І я відчуваю, що наші російські партнери цілком готові до цього", - сказав Габріель.

Коментуючи зустріч керівництва проекту з представниками Єврокомісії 21 лютого, міністр зазначив, що "Північний потік-2" - це не проект Комісії ЄС, а інвестиційне рішення європейських приватних компаній.

"Для нас важливо, щоб проект реалізовувався і працював відповідно до чинного законодавства ЄС. За цим ми будемо стежити і надалі. Обмін думками між Комісією ЄС і задіяними компаніями є для цього правильним кроком... Ми в Європі зацікавлені в надійному та довгостроковому постачанні енергоносіями. "Північний потік-2" як додатковий маршрут постачання може стати внеском у реалізацію цієї мети", - додав Габріель.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів із Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

У лютому це питання обговорювали на засіданні міністрів енергетики країн-членів ЄС. Зокрема, Польща відновила тиск на Єврокомісію через "Північний потік-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram