ГоловнаСвіт

США звинуватили Росію в розгортанні крилатих ракет наземного базування

Заява Пентагону стала першим офіційним підтвердженням порушення договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

США звинуватили Росію в розгортанні крилатих ракет наземного базування

Росія розгорнула на своїй території крилаті ракети наземного базування, порушивши "дух і прагнення" договору Москви і Вашингтона про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаного президентами США і СРСР Рональдом Рейганом і Михайлом Горбачовим 1987 року у Вашингтоні.

Про це в середу, 8 березня, заявив заступник голови Комітету начальників штабів збройних сил США генерал Пол Сельва, передає DW.

Заява генерала стала першим офіційним підтвердженням з боку американських військових, зазначає Reuters.

"Сама система становить загрозу для більшості наших об'єктів у Європі, і ми вважаємо, що росіяни навмисно задіяли її, щоб створити загрозу для НАТО і об'єктів у зоні відповідальності альянсу", - заявив генерал на слуханнях у комітеті Палати представників Конгресу США з питань збройних сил.

14 лютого газета The New York Times повідомила з посиланням на джерела в адміністрації США, що Росія розмістила на своїй території крилаті ракети, порушивши угоду про ракети середньої і малої дальності. Усього в Росії два дивізіони "заборонених" крилатих ракет, розповіли виданню американські чиновники.

Один дивізіон перемістили в грудні 2016 року на діючу військову базу на території РФ, інший продовжує випробування на полігоні Капустин Яр в Астраханській області. Кожен ракетний дивізіон включає чотири мобільні пускові установки і по кілька ракет, зазначала The New York Times.

У російському МЗС ці відомості назвали "голослівними звинуваченнями".

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності було підписано 1987 року. Згідно з документом, сторонам угоди (СРСР/Росії і США) забороняється виробництво, випробування і розгортання балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (від 1000 до 5500 кілометрів) і малої (від 500 до 1000 кілометрів) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram