ГоловнаСвіт

Лідер ІДІЛ утік з Мосула в пустелю

Аль-Багдаді переховується серед цивільних симпатиків "Ісламської держави".

Лідер ІДІЛ утік з Мосула в пустелю
Фото: EPA/UPG

Лідер терористичної організації "Ісламська держава" Абу Бакр аль-Багдаді покинув польових командирів з бойовиками в Мосулі і зараз переховується в пустелі.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела серед американської та іракської розвідки.

"Лідер 2Ісламської держави" Абу Бакр аль-Багдаді покинув оперативних командирів... вести битву в Мосулі і тепер переховується в пустелі, приділяючи основну увагу власному виживанню", - йдеться в повідомленні.

За словами джерел, відсутність офіційного повідомлення від керівництва ІДІЛ і втрата території в Мосулі свідчать про те, що аль-Багдаді покинув стратегічно важливе місто.

Лідер ІДІЛ рідко виходить на зв'язок із ким-небудь, не більш ніж кілька разів на добу. Аль-Багдаді переховується в основному серед цивільних симпатиків ІДІЛ у знайомих селах пустелі, а не серед бойовиків у казармах і міських районах, де ведуться бойові дії.

Абу Бакр аль-Багдаді оголосив себе "правителем усіх мусульман із великої мечеті Мосула" після того, як його війська захопили великі території в північному Іраку 2014 року.

Аль-Багдаді востаннє виступив із публічним повідомленням у листопаді. Тоді було опубліковано аудіозапис, на якому нібито чути голос лідера угруповання. У ньому він виступає з погрозами на адресу Туреччини. Це стало першим зверненням аль-Багдаді трохи менше ніж за рік. Через тривале мовчання з'явилися чутки про те, що лідера ІДІЛ могли вбити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram