ГоловнаСвіт

Мубарак заявив про свою непричетність до вбивств демонстрантів

Очікується, що вердикт Касаційного суду в цій справі Мубарака стане останнім.

Мубарак заявив про свою непричетність до вбивств демонстрантів
Хосни Мубарак
Фото: www.novinite.com

Екс-президент Єгипту Хосні Мубарак сьогодні вперше постав перед Касаційним судом, який розглядає справу за обвинуваченням екс-голови держави в причетності до вбивства демонстрантів у 2011 році.

Як повідомляє агентство Рейтер, у своїй короткій промові Мубарак відкинув усі звинувачення, висунуті проти нього прокуратурою.

Під час засідання держобвинувачення заявило, що Мубарак підтримував дії сил безпеки, які придушували народні демонстрації під час заворушень на початку 2011 року, відомих під назвою "арабська весна". Суд запропонував колишньому лідерові країни відреагувати на ці слова. Мубарак сказав, що це неправда.

Після цього під час засідання виступив один із правозахисників, який запропонував допитати у цій справі діючих єгипетських чиновників, зокрема, чинного президента Абдель Фаттаха ас-Сісі, який 2011 року очолював військову розвідку. За словами правозахисника, за часів Мубарака жилося набагато краще, ніж зараз.

Засідання триває. Як очікується, вердикт Касаційного суду в цій справі Мубарака стане останнім - його буде неможливо оскаржити.

Нагадаємо, 2 червня 2012 року Мубарак і екс-голова МВС країни Аль-Адлі були засуджені кримінальним судом Каїра до довічного ув'язнення. Судді визнали їх причетними до загибелі мирних громадян. Адвокати подали апеляцію на вирок, і на початку 2013 року кримінальний суд Єгипту її задовольнив. Восени 2014 року каїрський суд прийняв рішення зняти з екс-президента Єгипту та його синів усі звинувачення у справі про загибель демонстрантів і корупції. Це призвело до масових заворушень. У результаті прокуратура оскаржила рішення суду через процесуальні порушення.

До цього з Мубарака зняли звинувачення за низкою корупційних справ, але за однією з них - справі про президентські палаци - в травні 2015-го колишнього лідера Єгипту засудили до трьох років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram