ГоловнаСвіт

Демократи закликали генпрокурора США піти у відставку через бесіди з послом РФ

Генпрокурора звинувачують у брехні під присягою.

Демократи закликали генпрокурора США піти у відставку через бесіди з послом РФ
Джефф Сешнс
Фото: EPA/UPG

Лідери демократів у Конгресі США закликали генерального прокурора Джеффа Сешнса піти у відставку після того, як стало відомо, що він двічі зустрічався з послом РФ Сергієм Кисляком за кілька місяців до президентських виборів і на слуханнях з питання свого затвердження приховав цей факт.

Про це пише видання Politico.

Лідер демократичної меншості в Палаті представників Ненсі Пелосі, яка представляє штат Каліфорнія, очолила кампанію за відставку генпрокурора, звинувативши його у брехні під присягою.

Пелосі у своїй заяві закликала сформувати незалежну двопартійну комісію для розслідування політичних, особистих і фінансових зв'язків президента Дональда Трампа з представниками Росії.

Про контакти Сешнса з Кисляком раніше написала газета The Washington Post. За інформацією джерел видання, це було в липні і у вересні 2016-го, коли Сешнс був у керівництві комітету у справах збройних сил, а також був одним з головних радників Трампа із зовнішньої політики.

Коли 10 січня Сешнса, висунутого на посаду генпрокурора, заслуховували в юридичному комітеті Сенату, в нього запитали, що він робитиме, якщо йому стануть відомі достовірні відомості про контакти кого-небудь з членів команди Трампа з російським урядом протягом кампанії 2016 року. Сешнс відповів, що йому не відомий жоден такий факт.

У січні сенатор Патрік Ліхі поставив Сешнсу низку питань у письмовому вигляді. Одне з них було сформульоване так: "Деякі з осіб, висунутих обраним президентом на державні посади або в ключові радники, мають зв'язки з Росією. Чи були ви в контакті з будь-ким, хто був пов'язаний з будь-ким з російського уряду в період, коли проходили вибори 2016 року - до, після, в день виборів?" Сешнс відповів коротко: "Ні".

Зі свого боку генпрокурор не вважає, що згадані розмови пов'язані із поставленими йому питаннями. Він заявив, що не пам'ятає деталей бесід із Кисляком і що в них не було нічого такого, що могло б вказувати на введення в оману членів Конгресу.

Раніше повідомляли, що спецкомітет з розвідки Палати представників Конгресу США проведе розслідування контактів членів штабу Трампа з Росією.

У січні повідомляли, що спецслужби США ведуть розслідування у справі можливих зв'язків членів команди Трампа з Росією. Зокрема, зазначалося, що на руках у слідчих є дані про якісь фінансові транзакції.

Трамп неодноразово відкидав будь-які політичні чи ділові зв'язки з Росією.

Раніше його противники домоглися відставки радника президента з національної безпеки Майкла Флінна. Він подав у відставку після публікації в The Washington Post, де наводилися подробиці його розмови з Кисляком. Видання, зокрема, писало, що в бесіді йшлося про антиросійські санкції. Флінн подав у відставку, вказавши, що в повному обсязі поінформував віце-президента Майка Пенса й інших представників Білого дому про свої розмови з російським послом. На його місце призначили генерала Герберта Реймонда Макмастера.

Нагадаємо, радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку ввечері 13 лютого. Інформація про відставку Флінна з'явилася після того, як стало відомо, що міністерство юстиції США попередило адміністрацію Трампа в січні, що Флінн ввів в оману посадових осіб адміністрації про зв'язки з російським послом і що він потенційно вразливий до шантажу з боку Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram