ГоловнаСвіт

У Македонії протестували проти надання албанській мові офіційного статусу

Три етнічні албанські партії пообіцяли підтримку уряду Македонії в обмін на мовний закон.

У Македонії протестували проти надання албанській мові офіційного статусу
Протест в Скопье, Македония
Фото: EPA/UPG

Кілька тисяч людей увечері в понеділок, 27 лютого, протестували в столиці Македонії Скоп'є проти політичної угоди, яка гарантувала б більш широке використання албанської мови в етнічно розділеній країні.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Раніше рух, який називає себе "За об'єднану Македонію", поширив у соціальних мережах заклики вийти на вулиці та протестувати проти цієї угоди. Більшість демонстрантів становили симпатики консервативної партії "ВМРО-ДПМНЄ" ("Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія македонської національної єдності").

Протестувальники пройшли від урядової будівлі до будівлі парламенту в Скоп'є, вигукуючи "Це не пройде!". При цьому хода супроводжувалася народними піснями, а також плакатами з написами "Ні білінгвізму" і "Це наша червона лінія".

Протести відбулися після того, як лідер соціал-демократів Зоран Заєв заявив про підтримку формування нового уряду трьома етнічними албанськими партіями. Ці партії поставили підтримку коаліційного уряду під керівництвом Заєва в залежність від прийняття закону, який передбачає розширення меж використання албанської мови в Македонії.

Албанська зараз є офіційною мовою лише в тих місцях, де албанці становлять більш ніж 20% населення.

Нагадаємо, в грудні в Македонії націоналісти перемогли на парламентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram