ГоловнаСвіт

Російський політв'язень Дадін вийшов на свободу

22 лютого Верховний суд РФ постановив скасувати вирок Дадіну і звільнити його з колонії.

Російський політв'язень Дадін вийшов на свободу
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Російський політв'язень Ільдар Дадін, який отримав тюремний термін за участь у мітингу, у неділю залишив виправну колонію Рубцовська в Алтайському краї.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

22 лютого Верховний суд РФ постановив скасувати вирок Дадіну і звільнити його з колонії. Однак, весь цей час Дадін як і раніше перебував в колонії - як пояснювала тюремна адміністрація, через відсутності офіційних папери з Верховного суду.

Раніше Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію до 27 лютого дати відповідь за скаргою захисту Даніна на незаконне утримання його під вартою. Як розповіла адвокат активіста Ксенія Костроміна, раніше захист відправив для термінового розгляду телеграми в генпрокуратуру, ФСВП Росії, а також в ЄСПЛ, з проханням розібратися, чому Дадіна досі не випустили з колонії.

Нагадаємо, Дадін був першим росіянином, засудженим за новою статтею КК 212.1 про неодноразове порушення правил проведення масових заходів. У грудні 2015 року Басманний районний суд Москви засудив його до трьох років позбавлення волі. Потім в апеляційній інстанції покарання було пом'якшено на півроку.

Після скасування вироку дружина Дадіна Анастасія Зотова заявила, що у найближчих планах - боротьба з тортурами у російських в'язницях. Однак Зотова висловила надію, що буде займатися цим не в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram