ГоловнаСвіт

Брата Кім Чен Ина вбили бойовою отруйною речовиною

Речовину VX називають найтоксичнішою з усіх штучно синтезованих людиною.

Брата Кім Чен Ина вбили бойовою отруйною речовиною
Ким Чон Нам
Фото: obozrevatel.com

Поліція Малайзії заявила, що смерть брата лідера КНДР наступила в результаті отруєння токсином, що входить у категорію бойових отруйних речовин.

Згідно з попереднім висновком, Кім Чон Нама отруїли хімікатом, відомим як VX, пише Бі-бі-сі.

До такого висновку експерти прийшли, проаналізувавши речовину, що залишилася на обличчі й очах загиблого.

VX - це речовина, що має сильну нервово-паралітичну дію. Її називають найтоксичнішою з усіх штучно синтезованих людиною.

Газ VX зарахований ООН до хімічної зброї масового ураження. Згідно з наявною інформацією, на цей момент запасами VХ володіє лише обмежене число країн, серед яких США, Росія і Сирія.

Брат північнокорейського лідера помер минулого тижня невдовзі після того, як в аеропорту Куала-Лумпура йому накинули на голову хустку, просочену отруйною речовиною.

У вбивстві брали участь дві жінки. Одна відвернула увагу Кім Чон Нама, а інша тим часом ззаду накинула йому на обличчя отруєну хустку.

Двох жінок (з паспортами Індонезії і В'єтнаму) слідчі затримали відразу. У поліції повідомили також про затримання 46-річного жителя Північної Кореї на ім'я Рі Чон Чхоль.

Серед підозрюваних також північнокорейський дипломат і співробітник авіакомпанії з КНДР.

Крім того, в розшук оголошено чотирьох чоловіків, яких підозрюють у причетності до цього вбивства, проте вони, ймовірно, вже покинули Малайзію.

Влада Малайзії не стверджує, що КНДР здійснила це вбивство, проте, за її словами, за ним напевне стоять громадяни Північної Кореї.

КНДР спочатку обурилася тим, що тіло загиблого не видали її посольству в Малайзії. Згодом дані про насильницьку смерть Кім Чон Нама і про причетність Північної Кореї до його загибелі різко розкритикували в заяві офіційного Пхеньяна і назвали "дикими чутками".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram