ГоловнаСвіт

Додон хоче змінити конституцію Молдови, щоб мати право розпускати парламент

Спікер молдовського парламенту висловився проти ініціатив Додона.

Додон хоче змінити конституцію Молдови, щоб мати право розпускати парламент
Игорь Додон
Фото: profi-forex.org

Президент Молдови Ігор Додон виступив з ініціативою внести зміни в конституцію, що дозволять голові держави розпустити парламент.

Про це він заявив на брифінгу в Кишиневі за підсумками зустрічі з головою парламенту Андріаном Канду і прем'єр-міністром Павлом Філіпом, повідомляє "Укрінформ".

"Ми підготуємо законодавчу ініціативу про внесення змін до Конституції, які дали б право президенту розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори. Якщо парламент цю пропозицію відкине, то я не виключаю проведення референдуму з цього питання", - сказав Додон.

При цьому молдовський лідер підкреслив, що в адміністрації президента розглядають не тільки цю ініціативу, а й можливість внесення концептуальних поправок в основний закон і повернення Молдови до президентської форми правління.

Спікер молдовського парламенту Андріан Канду висловився проти цієї ініціативи, підкресливши, що президентська форма правління не виправдала себе, тому Молдова повинна залишатися парламентською республікою.

Канду також категорично висловився проти проведення дострокових парламентських виборів, заявивши, що "дострокові вибори можуть підірвати політичну і економічну стабільність у країні".

Зазначимо, що це перша після президентських виборів 2016 року зустріч між президентом, спікером і прем'єром.

Нагадаємо, наприкінці січня вже повідомляли про бажання Додона розширити свої повноваження. Тоді, однак, він заявляв, що зміна конституції означає повернення до президентської форми правління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram