ГоловнаСвіт

Прокуратура Чорногорії заявила про участь влади РФ в підготовці путчу (оновлено)

Отримати докази допомогли спецслужби США і Британії.

Прокуратура Чорногорії заявила про участь влади РФ в підготовці путчу (оновлено)
Один из путчистов на фото вместе с главой МИД РФ

Російська влада була причетною до підготовки путчу в Чорногорії 2016 року, заявив спеціальний прокурор країни Мілівоє Катнич, який розслідував обставини спроби держперевороту в жовтні минулого року.

"Раніше ми мали докази, що за підготовкою змови стояли структури російських націоналістів, але тепер - що в це були залучені на певному рівні російські державні органи", - цитує Катнича агентство AFP. Російська держава повинна провести розслідування і порушити кримінальну справу на підставі наявних документів, підкреслив прокурор.

Катнич уточнив, що інформацію про участь росіян у підготовці перевороту отримано за допомогою "розвідувальних служб дружніх країн", включаючи США і Великобританію, які брали участь у розслідуванні в Чорногорії - країні, яка незабаром повинна вступити в НАТО.

Ключового свідка - сербського націоналіста Александара Синджелича - запросив у Москву представник "російських військових структур" Едуард Шишмаков, щоб проінструктувати, як виконати місію. Шишмаков, котрий використовував псевдонім Широков, просив Синджелича допомогти запобігти вступу Чорногорії в НАТО - це і було головною причиною організації змови, вказав Катнич.

Прокуратура Чорногорії підозрює 25 осіб у підготовці путчу, переважно це сербські націоналісти, також у розшуку двоє росіян Володимир Попов і Едуард Широков (Шишмаков), передбачуваний головний організатор. Про те, що вони грали ключову роль у змові, чорногорські ЗМІ повідомляли ще в листопаді 2016 року.

Оновлено: Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков традиційно заявив, що російська влада не причетна до спроби держперевороту в Чорногорії, передає "Дождь".

"Ми день за днем фіксуємо абсурдні звинувачення на адресу Росії. Ми відповідально заявляємо, що не може бути й мови про причетність офіційної Москви. Росія не втручалися, не втручається і не може втручатися в справи інших держав", - сказав Пєсков.

Раніше в неділю британське видання The Telegraph опублікувало фотографії двох росіян, імовірно, Попова і Широкова, яких розшукує Інтерпол за участь в антиурядовій змові, метою якої було захоплення парламенту Чорногорії і вбивство прем'єр-міністра Міло Джукановича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram