ГоловнаСвіт

У регіонах Білорусі пройшли масові протести проти "декрету про дармоїдство"

Жителі Гомеля, Могильова та інших міст підтримали мінчан.

У регіонах Білорусі пройшли масові протести проти "декрету про дармоїдство"
Фото: belapan.com

У неділю, 19 лютого, в усіх обласних центрах Білорусі пройшли мітинги й акції проти декрету №3 "Про запобігання соціальному утриманству", відомому також як "декрет про дармоїдство".

Про це пише видання Naviny.by. Кількість протестувальників у Гомелі, другому за величиною місті Білорусі, оцінили в кілька тисяч осіб, у Могильові - до тисячі. "Це одна з перших великих акцій за останній час, яка пройшла в центрі Могильова. Люди прийшли зі своїми бідами, зі своїми проблемами, а хтось просто висловити солідарність і підтримати людей, які отримали листи щастя", - заявив виданню БелаПАН голова Могильовської обласної організації опозиційної Об'єднаної громадянської партії Володимир Шанцев.

Менш численні акції пройшли також у Вітебську, Бресті, Гродно.

Декрет №3, прийнятий 2 квітня 2015 року, зобов'язує громадян Білорусі, іноземних громадян, які постійно проживають на території країни, а також осіб без громадянства, які не брали участі у фінансуванні державних витрат або брали участь у такому фінансуванні менш ніж 183 календарні дні за попередній рік, сплачувати збір у розмірі 20 базових величин (одна базова величина - 23 рублі, що дорівнює близько 330 гривням). Нововведення спровокувало негативний суспільний резонанс і зазнало критики місцевих експертів.

У п'ятницю, 17 лютого, перша акція протесту пройшла в Мінську. Її чисельність оглядачі оцінили в 2,5-3,5 тисячі осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram