ГоловнаСвіт

ЄС не планує змінювати санкційну політику щодо Росії

"Санкції пов'язані з виконанням Мінських угод. Така позиція ЄС залишиться".

ЄС не планує змінювати санкційну політику щодо Росії
Федерика Могерини
Фото: EPA

Європейський Союз не планує змінювати свою санкційну політику щодо Росії. Санкції будуть збережені до виконання мінських угод.

Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні на 53-й Мюнхенській конференції з безпеки в суботу.

"Ви знаєте, що Євросоюз підтримує Україну у багатьох напрямках. Для нас важливе повне виконання Мінських угод. Як ви знаєте, введені санкції за незаконну анексію Криму і конфлікт на сході України, і ці санкції тісно пов'язані з повним виконанням Мінських угод. Така позиція ЄС залишиться", - цитує Могеріні агентство "Інтерфакс-Україна".

Щодо Росії діють три пакета санкцій Євросоюзу. Першими були введені індивідуальні санкції проти громадян Росії і України, яких Європа вважає відповідальними за підрив територіальної цілісності України. Ці санкції діють до 15 березня 2017 року. Термін дії секторальних економічних санкцій проти Росії закінчувався 31 липня 2017 року. Термін дії торгових та інвестиційних санкцій проти Криму закінчується 23 червня 2017 року.

Зараз в Євросоюзі діє домовленість, відповідно до якої санкції проти Росії можуть бути скасовані лише після того, як Москва в повному обсязі виконає мінські угоди.

Могеріні додала, що Євросоюз повинен постійно порушувати тему реалізації Мінських угод. "Дуже важливо, щоб була єдність європейського співтовариства в питанні реалізації Мінських угод", - сказала вона.

Під час виступу Могеріні одне із запитань поставив мер Києва Віталій Кличко. Він запитав, про її ставлення до можливості приєднання США до "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) з метою реалізації "мінських домовленостей".

"Я давно перестала зациклюватися на форматах і вважаю, що зміст важливіший... Від імені ЄС буду намагатися робити більше, щоб допомогти в реалізації "мінських домовленостей". Ми працюємо над деякими ідеями, обговорюємо їх з Францією і Німеччиною, з українським урядом і росіянами... Зобов'язання існують, формат зазнає деяких викликів, але ми готові допомагати і підтримувати в інтересах змісту, а не форми. Нам головне не сфотографуватися разом, а забезпечити виконання зобов'язань", - сказала у відповідь глава європейської дипломатії.

Нагадаємо, що на Мюнхенській конференції з безпеки сьогодні також виступили канцлер Німеччини Ангела Меркель і віце-президент США Майк Пенс. Вони обидвоє підтвердили, що конфлікт між Україною і Росією потрібно вирішувати згідно з мінськими угодами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram