ГоловнаСвіт

Меркель: мінські угоди не виконані, але залишаються основою (оновлено)

"Ми повинні зробити все, щоб було стійке припинення вогню".

Меркель: мінські угоди не виконані, але залишаються основою (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що робота в рамках "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) над виконанням Мінських домовленостей з метою забезпечення стійкого припинення вогню на Донбасі залишається пріоритетною для Німеччини.

"Є одне суттєве питання - ініціатива з "нормандським форматом" у конфлікті між Росією та Україною... Я не можу наразі сказати, що виконані всі пункти "мінських домовленостей", але Мінськ продовжує залишатися основою для нашої співпраці. Ми повинні зробити все, щоб було стійке припинення вогню", - сказала вона на Мюнхенській конференції з безпеки в Німеччині, говорячи про німецько-французьку співпрацю.

Вона також відзначила важливу роль НАТО після агресивних дій Росії щодо України.

"Після анексії Криму і військових дій на сході України, НАТО відіграє важливу роль. Чому ж дії в Україні приводять нас до ускладнення і заклопотаності? Тут порушується принцип територіальної цілісності держави, він був порушений", - сказала канцлер.

Оновлення. Меркель також повідомила, що зараз немає формальних підстав для реалізації політичної частини Мінських угод.

"Я розумію ситуацію так, що є дві великі проблеми. Мінські домовленості виходили з того, що ми з першого дня після припинення вогню зробимо всі політичні кроки. Але тоді не вдалося забезпечити припинення вогню більш ніж на 3-4 дні. Тому з формальної точки зору ми наразі не можемо починати політичний процес", - цитує Меркель агентство "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, за словами Меркель, оскільки Україна заявила про готовність обговорювати це питання, то були створені різні підгрупи в Тристоронній контактній групі, які зараз функціонують.

Нагадаємо, що в суботу в Мюнхені вперше з листопада 2016 року пройде зустріч глав МЗС "нормандської четвірки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram