ГоловнаСвіт

Китай закликав відновити переговори щодо ядерної проблеми Корейського півострова

З 2009 6-сторонні переговори зайшли в глухий кут.

Китай закликав відновити переговори щодо ядерної проблеми Корейського півострова
Фото: sibnovosti.ru

Китай закликає учасників 6-сторонніх переговорів щодо ядерної проблеми Корейського півострова повернутися за стіл дискусій з обов'язковим виконанням резолюцій Ради Безпеки ООН.

Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван І, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє Укрінформ.

"Ми вважаємо, що є можливість відновлення 6-сторонніх переговорів, надія на мир. Треба чесно реалізувати всі резолюції РБ ООН, включаючи 2217 і особливо 2231. Це дозволить нам призупинити ядерну програму КНДР", - сказав Ван І.

Він нагадав, що з 2003 по 2009 рік у Пекіні за участю обох Корей, США, КНР, Японії та Росії проходили переговори щодо ядерної програми. Але з 2009 переговори практично зайшли в глухий кут і почався етап конфронтації. Проводяться ядерні випробування, застосовуються санкції, потім знову випробування.

"Це порочне коло, яке треба розірвати, оскільки в кінцевому підсумку така спіраль призведе до негативного результату для всіх сторін", - наголосив Ван І.

Голова китайського МЗС закликав всі зацікавлені сторони утримуватися від подальших дій, які ведуть лише до ескалації напруженості. Китай зі свого боку готовий продовжувати грати роль посередника.

Раніше в лютому міністр оборони США застеріг КНДР від використання ядерної зброї проти Штатів і їх союзників.

Як повідомлялося 12 лютого, КНДР запустила балістичну ракету в сторону Японії.

Лідер КНДР Кім Чен Ин під час новорічного телезвернення 1 січня повідомляв, що Пхеньян вступив в останню стадію розробки міжконтинентальної балістичної ракети.

Багато експертів вважають, що корейська ракетна програма і програма створення ядерної зброї все-таки просуваються вперед, і, незважаючи на невдачі, в найближчі кілька років КНДР зможе отримати більш-менш надійний носій з ядерною боєголовкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram