ГоловнаСвіт

В ЄС підтримують переобрання Туска на посаду голови Євроради, - FT

Качинський припустив, що Польща може видати "європейський ордер на арешт" Туска.

В ЄС підтримують переобрання Туска на посаду голови Євроради, - FT
Дональд Туск
Фото: EPA/UPG

Більшість європейських лідерів виступає за те, щоб переобрати Дональда Туска головою Європейської ради на другий термін, незважаючи на антипатії до його кандидатури в рідній Польщі.

Про це пише The Financial Times

Питання переобрання Туска буде вирішуватися на саміті ЄС на початку березня. Низка джерел FT у дипломатичних колах заявила, що "дивовижна більшість" європейських країн заздалегідь підтримали його повторне висунення на цю посаду, хоча відзначили, що на цей момент у нього немає опонентів.

Однак, як зазначає FT, традиційно рутинне питання про переобрання голови Євроради цього разу виявилося несподівано спірним через стосунки Туска з лідером правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Ярославом Качинським. Останній відмовився підтримати кандидатуру Туска на новий термін на посаді голови Євроради і припустив, що Польща може видати "європейський ордер на арешт" Туска.

Як зазначає видання, Качинський був найбільш жорстким опонентом Туска в період з 2007-го по 2014 рік, коли той був прем'єром, і вважає, що на колишньому голові польського уряду лежить "моральна відповідальність" за загибель у 2010 році президента Леха Качинського в Смоленській авіакатастрофі.

Разом з тим, зазначає FT, Варшава поки не висловила своєї офіційної позиції з переобрання Туска. Високопоставлений польський дипломат, який говорив з FT на умовах анонімності, заявив, що "ситуацію ускладнює той факт, що є дві абсолютно різні позиції з цього питання (переобрання Туска, - ред.), які трохи його ускладнюють".

"[Качинський] розривається між спробою нашкодити Туску і перевагою збереження його на цій посаді", - зазначив співрозмовник видання.

Як зазначає FT, деякі польські опозиціонери вважають, що Туск є людиною, який більш ніж ймовірно зможе об'єднати національну опозицію і тим самим створити серйозну загрозу партії "Право і справедливість" Качинського. Дональд Туск головує в Єврораді з 1 грудня 2014 року. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram