ГоловнаСвіт

Японія скерувала протест РФ через надання імен п'ятьом Курильським островам

"Це неприйнятно і суперечить позиції Японії". 

Японія скерувала протест РФ через надання імен п'ятьом Курильським островам

Уряд Японії скерував протест Росії у зв'язку з наданням імен п'ятьом безіменним островам  Курильского пасма. 

Про це заявив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга, передає ТАСС.

"Це неприйнятно і суперечить позиції Японії. 13 лютого ми скерували протест РФ дипломатичними каналами", - сказав він.

Він зазначив, що "це не має вплинути" на хід перемовин із Москвою щодо мирного договору. Суга також наголосив, що "саме наявність таких проблем (як перейменування островів - ред.) підтверджує важливість вирішення територіального питання".

Раніше російський прем'єр Дмитро Медведєв підписав розпорядження про надання імен п'ятьом безіменним островам Курильського пасма. Острови дістали назви на честь міністра закордонних справ і голови президії Верховної ради СРСР Андрія Громико, загиблого губернатора Сахалінської області, Ігоря Фархутдінова, а також на честь генералів Кузьми Дерев'янка та Олексія Гнечно і першої у світі жінки - капітана далекого плавання Анни Щетиніної.

На початку лютого Росія і Японія домовилися провести в березні в Токіо перший раунд двосторонніх консультацій з питань  спільної господарської діяльності на південних Курильських островах. Пізніше МЗС Японії повідомило про створення міжвідомчої ради зі спільної господарської діяльності з Росією на Південних Курилах.

Нагадаємо, після Другої світової війни острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група островів Хабомаї увійшли до складу СРСР. Японія вважає, що це сталося незаконно, і намагається повернути острови. Росія заявляє, що у Японії немає причин оскаржувати приналежність островів. Через цей конфлікт країни досі не підписали мирної угоду після закінчення Другої світової війни. Раніше Путін назвав Курили суверенною російською територією.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram