ГоловнаСвіт

Президентом Німеччини обрано Франка-Вальтера Штайнмаєра

Кандидатуру підтримали владний блок ХДС/ХСС і СДПН.

Президентом Німеччини обрано Франка-Вальтера Штайнмаєра
Фото: EPA/UPG

Федеральні збори Німеччини в неділю, 12 лютого, обрали новим, 12-м президентом країни 61-річного Франка-Вальтера Штайнмаєра, який раніше був міністром закордонних справ.

За нього проголосував 931 член зборів. Зокрема, кандидатуру Штайнмаєра підтримали консервативний блок ХДС/ХСС і Соціал-демократична партія.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Президента в Німеччині вибирають федеральні збори, що складаються з 1260 делегатів. До складу цього органу входять 630 депутатів бундестагу і така сама кількість делегатів, яких за принципом пропорційності направляють ландтаги. Зазвичай це депутати земельних парламентів, але ландтаги можуть делегувати у федеральні збори і політиків комунального рівня, а також відомих громадських діячів.

У Штайнмаєра було п'ять конкурентів. Ліва партія висунула свого кандидата в президенти - кельнського вченого Крістофа Буттервеге, який досліджує проблеми бідності (128 голосів). Представники баварської партії "Вільні виборці" - популярного юриста, актора і телеведучого Олександра Холда (25 голосів). Правопопулістська "Альтернативи для Німеччини" - віце-голову партії Альбрехта Глазера (42 голоси). Партія піратів - свого кандидата Енгельберта Зоннеборна (10 голосів).

103 учасники зборів утрималися, ще 21 не взяв участь у голосуванні.

Переможець голосування вважається президентом відтоді, як він погодився з результатами виборів. Інавгурація відбудеться 19 березня.

Попередній президент Німеччини Йоахім Гаук не захотів йти на другий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram