ГоловнаСвіт

Греція повинна покинути єврозону, - лідер Вільної демократичної партії ФРН

Німецький політик вважає, що Ципрас не має наміру реалізовувати узгоджені з міжнародними кредиторами реформи.

Греція повинна покинути єврозону, - лідер Вільної демократичної партії ФРН
Греция
Фото: EPA/UPG

Греція повинна покинути єврозону, а потім її борги повинні списати.

Про це заявив лідер німецької Вільної демократичної партії (ВДП) Крістіан Лінднер в інтерв'ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk, передає агентство Рейтер.

Разом з тим, на думку політика, Греція повинна залишитися в Євросоюзі, щоб вона могла отримати субсидії для вкладення в інфраструктуру або допомогу малому та середньому бізнесу.

"Ясно, що Греції необхідне списання її боргів, - сказав Лінднер. - Борги Греції можуть бути списані тільки за межами єврозони, тож ми говоримо про Grexit".

Останні опитування показують, що ВДП, яка була молодшим партнером у коаліції канцлера Ангели Меркель з 2009 до 2013 рр., користується підтримкою 5-7%. Очікується, що партія отримає достатню підтримку, щоб подолати 5-відсотковий поріг і ввійти в нижню палату Бундестагу на виборах 24 вересня.

За словами Лінднера, прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас не має наміру реалізовувати узгоджені з міжнародними кредиторами реформи, тому стратегію щодо Греції слід змінити.

Як зазначає Рейтер, німецький уряд хоче, щоб у Міжнародного валютного фонду (МВФ) була частка фінансової допомоги Афінам, щоб збільшити довіру до плану порятунку Греції. При цьому Берлін виступає проти списання більшої частини грецького боргу, як того вимагає МВФ.

У минулу п'ятницю, 3 лютого, міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле заявив, що Греція повинна виконати зобов'язання, які вона дала відповідно до міжнародних антикризових планів, інакше економічна криза в країні триватиме. Як повідомляли в грудні, у ЄС вирішили скоротити заборгованість Греції. Раніше, наприкінці листопада, в Греції чиновники провели загальнонаціональний страйк на знак протесту проти трудових і пенсійних реформ і продажу державних активів, які уряд узгодив з офіційними кредиторами країни в обмін на фінансову допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram