ГоловнаСвіт

Духовний лідер Ірану назвав Трампа "справжнім обличчям" американської корупції

Хаменеї закликав іранців вийти на антиамериканські демонстрації в річницю Ісламської революції.

Духовний лідер Ірану назвав Трампа "справжнім обличчям" американської корупції
Аятолла Али Хаменеи
Фото: nikcity.com

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї відкинув попередження президента США Дональда Трампа щодо проведення нових ракетних випробувань і назвав Трампа "справжнім обличчям" американської корупції.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Раніше Трамп, коментуючи останні іранські ракетні випробування, заявив, що "Іран грає з вогнем", і ввів нові санкції проти Ірану.

"Ми вдячні (Трампу) за те, що він зробив наше життя легким, показавши справжнє обличчя Америки", - сказав Хаменеї на зустрічі воєначальників у Тегерані, повідомляють на його веб-сайті. При цьому він додав, що "Трамп підтвердив те, що ми говорили більш ніж 30 років про політичну, економічну, моральну та соціальну корупцію в американській правлячій системі".

На знак протесту діям США Хаменеї закликав жителів Ірану вийти на демонстрації в п'ятницю, 10 лютого, коли країна відзначає річницю Ісламської революції 1979 року. Рівно 35 років тому було скасовано монархію і Іран був оголошений Ісламською Республікою. "Трамп говорив, що "ви повинні боятися мене". Ні! Іранський народ відповість на його слова 10 лютого і покаже свою позіцію щодо цих погроз".

Як зазначає Рейтер, Білий дім заявив, що ракетні випробування не є прямим порушенням ядерної угоди Ірану з шістьма світовими державами, але "порушують дух цих угод". Резолюція Ради Безпеки ООН, яка підкріплює договір, закликає Іран відмовитися від запуску ракет, здатних нести ядерні боєголовки.

3 лютого США ввели нові санкції проти Ірану в зв'язку з запуском балістичної ракети.

У 2016 році США пом'якшили вже діючі обмеження щодо Ірану у відповідь на поступки іранської сторони щодо пом'якшення ядерної програми. Зокрема, санкції зняли з декількох сотень підприємств і понад 50 фізичних осіб. Компромісу щодо ядерної програми Ірану було досягнуто в липні 2015 року, коли Іран погодився допустити на об'єкти своєї ядерної інфраструктури експертів МАГАТЕ, а країни Заходу у відповідь на це пообіцяли покрокове зняття з Ірану економічних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram