ГоловнаСвіт

Парламент Шотландії проголосував проти запуску Brexit

Голосування не буде мати ніяких наслідків

Парламент Шотландії проголосував проти запуску Brexit
Фото: EPA/UPG

Парламент Шотландії проголосував проти запуску процедури виходу Великобританії з Євросоюзу, передає ВВС.

Голосування не буде мати ніяких наслідків, тому що Верховний суд Великобританії нещодавно постановив, що для задіяння 50-ї статті Лісабонського договору необхідне лише схвалення британським парламентом, а не регіональними.

Інтенсивне обговорення законопроекту про вихід Сполученого королівства з Євросоюзу в парламенті почалося після того, як Верховний суд країни заборонив уряду запускати процедуру Brexit без погодження з парламентом. У той же час вердикт суду не ставить під сумнів підсумки минулого у Великобританії референдуму, більшість учасників якого висловилися за вихід Британії зі складу ЄС.

Нагадаємо, Шотландія заявляла про бажання залишитися частиною Євросоюзу, незважаючи на результати референдуму. Восени 2016 року в Шотландії оголосили про початок підготовки до нового референдуму про незалежність. 

Як повідомлялося, Англія відмовилася допомагати Шотландії з новим референдумом про незалежність. За словами глави Міноборони Великобританії Майкла Феллона, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен повинна поважати результат референдуму 2014 року, на якому 55% шотландців проголосували за те, щоб залишитися в складі Великобританії.

Раніше Стерджен заявляла, що Шотландія може призупинити плани зі здобуття незалежності, якщо уряду Британії вдасться уникнути варіанту "жорсткого "Брексіту", з яким країна втратить доступ до єдиного ринку ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram