ГоловнаСвіт

Білорусь видала Азербайджану блогера, якому загрожує термін за відвідування Нагірного Карабаху

Спецрейс з Олександром Лапшиним на борту приземлився в Баку.

Білорусь видала Азербайджану блогера, якому загрожує термін за відвідування Нагірного Карабаху
Фото: haqqin.az

Верховний суд Білорусі відхилив скаргу громадянина Росії, Ізраїлю та України Олександра Лапшина на рішення Генеральної прокуратури країни про його екстрадицію в Азербайджан, де блогера хочуть судити за відвідування Нагірного Карабаху. Рішення суду оголосили 7 лютого після закритого засідання, повідомляють білоруські ЗМІ. Воно набуло чинності з моменту оголошення.

Спецрейс з блогером Олександром Лапшиним на борту приземлився в Баку, повідомляє haqqin.az.

Фото: haqqin.az

Олександр Лапшин був затриманий у Мінську в ніч на 15 грудня 2016 року за запитом Азербайджану. Його звинувачують у відвідуванні невизнаної Нагірно-Карабахської республіки без погодження з азербайджанською владою, яка вважає Нагірний Карабах окупованою Вірменією територією. Після відвідування Нагірного Карабаху блогер був внесений у чорний список осіб, яким заборонений в'їзд в Азербайджан, повідомляє newsru.com.

Проте, у червні 2015 року Лапшин в'їхав до Азербайджану через Грузію, скориставшись своїм українським паспортом, в якому його ім'я писалося інакше - Олександр замість Александр. Після цього Азербайджан оголосив блогера в міжнародний розшук за порушення закону "Про державний кордон" та міграційного кодексу країни. В Азербайджані Лапшину загрожує до восьми років позбавлення волі.

17 січня Генеральна прокуратура Білорусі ухвалила рішення про екстрадицію Лапшина в Азербайджан. Мінський міський суд 26 січня визнав цю постанову законною, після чого вона була оскаржена у Верховному суді, але безуспішно.

Проти екстрадиції Лапшина виступають Росія та Ізраїль. Втім президент Білорусі Олександр Лукашенко 3 лютого заявив, що у Мінська немає ніяких підстав не видавати блогера Баку. Він також закликав не "розкручувати" цю тему і висловив надію на те, що ізраїльська та азербайджанська влади зможуть самі домовитися про долю блогера.

За інформацією Радіо Свобода, кампанія на підтримку Лапшина розгорнута у Вірменії (вірменські користувачі інтернету навіть запустили у соціальних мережах флешмоб з хештегом #blogerlapshin), у Білорусі точилися запеклі суперечки між прихильниками і супротивниками видачі Лапшина. Його історію активно коментують у самому невизнаному Нагірному Карабасі. Про справу Лапшина висловився навіть представник Держдепартаменту США Джон Кірбі (ще до того, як влада в США перейшла до Дональда Трампа).

За словами подруги і ділового партнера Олександра Лапшина Катерини (своє прізвище вона просить не називати "в інтересах Олександра"), яка координує зусилля щодо його звільнення і веде за нього блоги у "Фейсбуці" та "Живому журналі", видача Лапшина Азербайджану стане небезпечним прецедентом, після якого переслідувати туристів, які побували на тих чи інших спірних територіях, буде простіше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram