ГоловнаСвіт

РБК оцінило вартість походу "Адмірала Кузнєцова" до Сирії в $170 млн

За підрахунками РБК, перший рік операції ВКС Росії в Сирії загалом обійшовся майже в мільярд доларів.

РБК оцінило вартість походу "Адмірала Кузнєцова" до Сирії в $170 млн
Авианосец "Адмирал Кузнецов"
Фото: krasvozduh.ru

Похід російського авіаносного крейсера "Адмірал Кузнєцов" і очолюваної ним групи кораблів у зону операції повітряно-космічних сил РФ у Сирії обійшовся бюджету Росії в суму не менш ніж 7,5 млрд рублів.

Про це повідомляє РБК.

"Використання у військовій операції в Сирії корабельної групи на чолі з важким авіаносним крейсером "Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов" обійшлося бюджету (Росії, - ред.) в суму від 7,5 млрд ($126,7 млн) до 10 млрд руб ($168, 9 млн)", - йдеться в повідомленні

Імовірні витрати на проведення операції підраховані з огляду на експортні ціни на літаки, паливо, а також вартість утримання екіпажів і техніки, яку назвали військові експерти. Головні витрати пов'язані з втратою двох палубних винищувачів – Міг-29 и Су-33, – які розбилися під час заходу на посадку. На їх заміну може знадобитися до 6,5 млрд рублів.

Автори матеріалу наголошують, що реальні витрати на похід могли бути набагато більшими, оскільки російське військове відомство не публікувало дані про використання підводного флоту й озброєння групи кораблів.

За підрахунками РБК, перший рік операції ВКС Росії в Сирії загалом обійшовся майже в 60 млрд рублів ($1,014 млрд).

Похід авіаносної групи в Середземне море почався в жовтні 2016 року, а на початку січня 2017 року було оголошено, що кораблі повертаються в російські порти. У Міноборони РФ повідомили, що за час їх участі в операції морська авіація здійснила 420 вильотів. Тихохідне плавання (для економії палива, оскільки по дорозі всі відмовили в дозаправці), при якому "Адмірал Кузнєцов" пускав чорний дим, викликало безліч глузувань у світовій пресі.

Нагадаємо, голова Міноборони Британії назвав російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов" "кораблем ганьби".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram