ГоловнаСвіт

ЄСПЛ присудив групі росіян більш ніж €173 тис. за порушення права на свободу зібрань

Зараз на розгляді в ЄСПЛ перебуває понад 80 заяв про порушення права на свободу зібрань у РФ.

ЄСПЛ присудив групі росіян більш ніж €173 тис. за порушення права на свободу зібрань
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав дії влади Росії при узгодженні масових заходів такими, що обмежують право на свободу зібрань.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті ЄСПЛ

Групі росіян, які подали скаргу, присудили загалом €173,5 тис. Скаргу до ЄСПЛ подавали 23 особи, в тому числі правозахисник Лев Пономарьов і лідер "Лівого фронту" Сергій Удальцов

Йдеться про період з 2009-го по 2012 рік. Згідно зі зверненням, за цей час російська влада перешкоджала проведенню 28 акцій. Більшість із цих акцій - "Стратегія-31", учасники якої проводили мітинги кожного 31-го числа місяця на захист свободи зібрань (31-ша стаття Конституції Росії).

ЄСПЛ визнав порушення прав заявників на заходи правового захисту, свободу зібрань та об'єднань, а також свободу й особисту недоторканність, а також справедливий судовий розгляд.

Як зазначено в скарзі, на розгляді в ЄСПЛ перебувають понад 80 подібних заяв про порушення права на свободу зібрань у Росії.

"Стратегія-31" почала проводити свої акції на Тріумфальній площі в Москві в травні 2009 року. Більшість акцій не були узгоджені владою, учасників розганяла і затримувала поліція. Згодом акції почали проводити в інших містах Росії, а також за межами країни.

У травні 2014 року акція "Стратегії-31" вперше була узгоджена московською владою, через рік мітинги перестали проводити.

Нагадаємо, наприкінці січня ЄСПЛ назвав Росію європейським лідером з порушення прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram