ГоловнаСвіт

Суд у Сіетлі призупинив дію міграційного указу Трампа

Люди, що потрапили під дію указу, знову можуть звертатися за візами.

Суд у Сіетлі призупинив дію міграційного указу Трампа

Федеральний суд в Сіетлі (штат Вашингтон) призупинив дію указу президента США Дональда Трампа, в якому той розпорядився припинити прийом біженців і видачу віз громадянам семи держав, населених переважно мусульманами.

Дію указу зупинено у всій країні до тих пір, поки не буде розглянуто позов, поданий в цей суд місцевою прокуратурою. В позовній заяві вона вимагає визнати основні положення указу неконституційними і скасувати його, пише Бі-бі-сі.

Через кілька годин стало відомо, що міністерство юстиції США найближчим часом оскаржить рішення суду в Сіетлі.

Прокурор штату Вашингтон Боб Фергюсон, коментуючи рішення призупинити дію указу, назвав його свідченням перемоги закону в США. Він додав, що тепер люди, що потрапили під дію указу, знову зможуть звертатися за візами.

На його думку, указ порушує положення американської конституції про рівність перед законом, право на свободу віросповідання, право на справедливий судовий розгляд і закони про імміграцію.

Прес-служба Білого дому в поширеній заяві назвала указ президента правомірним і доцільним, підкресливши, що глава держави "має конституційне право і обов'язок захищати американців".

Раніше стало відомо, що з моменту видання указу були анульовані близько 100 тисяч вже виданих американських віз. У той же час влада США відзначає, що всі мігранти з постійною посвідкою на проживання безперешкодно потрапляють в США.

Указ про припинення прийому біженців та видачі віз громадянам семи держав, населених переважно мусульманами, був підписаний президентом США Дональдом Трампом 28 січня.

Указом для громадян Судану, Ємену, Лівії, Сомалі, Іраку, Ірану і Сирії введено 90-денну заборону на в'їзд у Сполучені Штати. Також припинено на невизначений строк прийом сирійських біженців. Програма прийому біженців з інших країн заморожена на 120 днів.

Указ викликав широке невдоволення в американському суспільстві, зокрема серед великих підприємців, а також зазнав різкої критики в згаданих в ньому країнах. Деякі з них пригрозили заходами у відповідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram