ГоловнаСвіт

Україна закликала Раду Європи посилити тиск на РФ за її злочини в Авдіївці

Особливу увагу Україна приділила розгортанню російськими чиновниками і ЗМІ антиукраїнської пропагандистської операції.

Україна закликала Раду Європи посилити тиск на РФ за її злочини в Авдіївці
Сергей Кислица
Фото: UN Photo/Manuel Elias

Україна під час 1276-го засідання Комітету Міністрів Ради Європи в середу, 1 лютого, ініціювала обговорення ситуації на Донбасі.

Участь в засіданні взяли делегації держав-членів Ради Європи, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд і генеральний секретар Парламентської Асамблеї Ради Європи Войцех Савицький, повідомляється в прес-релізі Постійного представництва України при Раді Європи, отриманому LB.ua.

Від імені України на засіданні виступив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. Він привернув увагу Комітету Міністрів до гуманітарної кризи, що розгортається в районі Авдіївки та Ясинуватої, і зусиль уряду України, волонтерів і Червоного Хреста з надання допомоги цивільному населенню.

Українська сторона наголосила, що Російська Федерація здійснює ефективний контроль за діями терористів т.зв. "ДНР" та зазначила, що протягом трьох останніх днів російсько-терористичні сили масово використовували заборонену Мінським домовленостями зброю та ігнорували заклики України до припинення вогню.

Особливу увагу Україна приділила розгортанню російськими чиновниками і ЗМІ пропагандистської операції, заснованої на фейкових новинах, щоб звинуватити Україну в ескалації конфлікту. У зв'язку з цим було відзначено, що аналогічний фірмовий почерк Росії щодо спотворення реальності для прикриття своїх агресивних військово-політичних цілей спостерігався і в українському Дебальцевому, і в сирійському Алеппо, і під час нападу на Грузію в 2008 році.

Українська делегація закликала Раду Європи використовувати всі можливості для забезпечення того, щоб російські злочини і грубі порушення прав людини в Україні не залишилися безкарними. Україна також закликала Раду Європи посилити тиск на Російську Федерацію з метою припинення агресії в Україні та забезпечення повного виконання Росією Мінських домовленостей.

Ключові сигнали генерального секретаря і низки делегації держав-членів Ради Європи стосувалися необхідності негайного припинення вогню, створення умов для подолання гуманітарної кризи і безальтернативності виконання Мінських домовленостей.

"Переконаний, що Росія не буде задоволена тим, що почула сьогодні від держав-членів Ради Європи під час засідання Комітету Міністрів. Солідарність з Україною залишається високою, а це звужує простір для маневрів Москви. Ми і надалі активно працюватимемо в Раді Європи на випередження, щоб не допустити ослаблення тиску на Росію", - зазначив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, коментуючи результати засідання Комітету Міністрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram