ГоловнаСвіт

Сенат США затвердив Тіллерсона на посаді держсекретаря

Тіллерсон багато років працював з Росією, з якою Трамп сподівається поліпшити відносини.

Сенат США затвердив Тіллерсона на посаді держсекретаря
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Американський сенат офіційно затвердив колишнього голову нафтогазової корпорації Exxon Mobil Рекса Тіллерсона на пост голови Держдепартаменту США 56 голосами проти 43, повідомляє ВВС.

Висуваючи Тіллерсона на цей пост, президент США Дональд Трамп зазначив, що у нього є "завзятість, багатий досвід і глибоке розуміння геополітики", незважаючи на відсутність дипломатичного досвіду.

Тіллерсон не тільки великий бізнесмен, як і Трамп. Він багато років працював з Росією, з якою Трамп сподівається поліпшити відносини.

У 1990-х роках Тіллерсон керував проектом Exxon на Сахаліні і налагодив робочі стосунки з Путіним. У 2011 році його корпорація підписала з "Роснефтью" угоду про спільний нафтовидобуток в Арктиці і в Сибіру.

11 січня Тіллерсон виступив з промовою, в якій заявив, що Росія становить загрозу, але водночас закликав до "чесного й відкритого" діалогу з Москвою.

Як кандидат на пост держсекретаря під час слухань у Комітеті з міжнародних справ Сенату Тіллерсон також підтримав передачу Україні летальної зброї, визнав незаконною анексію Криму і назвав Росію "недружнім противником".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram