ГоловнаСвіт

Польща готує скаргу в Гаазький трибунал на російське розслідування смоленської катастрофи

Ващиковський заявив, що всі можливості домовитися з росіянами за сім років з моменту катастрофи вже вичерпано.

Польща готує скаргу в Гаазький трибунал на російське розслідування смоленської катастрофи
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Польща планує найближчим часом подати скаргу в Міжнародний суду в Гаазі на російське розслідування у справі Смоленської катастрофи.

Про це повідомив у середу голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє "Польське Радіо".

"Спочатку ми намагалися - протягом року - перевірити, чи є можливість прямо домовитися з росіянами. Росіяни, як ви знаєте, реагували негативно, іноді зарозуміло. ...Ми також намагалися отримати підтримку від деяких наших союзників, установ, до яких належимо", - підкреслив міністр.

За словами Ващиковського, всі можливості за сім років уже вичерпано.

"Однак оскільки справа триває вже сім років, наші можливості вичерпані. У зв'язку із цим фактично тепер іде процес оформлення скарги в Міжнародний суд, і найближчим часом ми цю скаргу подамо", - сказав він.

Ващиковський також підкреслив, що точний термін подачі скарги залежить від юристів, однак це можуть бути дні або тижні".

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року під час заходження на посадку в умовах сильного туману й обмеженої видимості на аеродром Північний під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого були 96 осіб. Серед них був президент Лех Качинський, його дружина, представники вищого командування. Вони летіли на жалобні заходи, приурочені до річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет опублікував остаточний звіт про авіакатастрофу. У ньому йшлося, що причиною катастрофи літака стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром. Також відзначалися і помилки екіпажу.

На початку лютого 2016 року Польща відновила розслідування катастрофи літака, а міністр оборони Антоній Мацеревич назвав катастрофу терактом.

15 листопада цього року в Кракові відбулася ексгумація тіл колишнього президента Польщі Леха Качинського і його дружини Марії. Усього польська влада вирішила ексгумувати останки 83 жертв авіакатастрофи під Смоленськом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram