ГоловнаСвіт

Уряд Бангладеш вирішив виселити іммігрантів на острів, який затоплюється

Острів повністю ховається під водою під час високих припливів і навіть не позначений на багатьох картах.

Уряд Бангладеш вирішив виселити іммігрантів на острів, який затоплюється
Бангладеш
Фото: Wikipedia

Уряд Бангладеш вирішив виселити біженців-рохінджа з М'янми на безлюдний острів, який затоплює при високих припливах.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Ми побоюємося, що регулярний наплив мусульман-рохінджа призведе до погіршення криміногенної ситуації в країні і сприятиме поширенню хвороб, а також створить інші соціальні та фінансові проблеми", - йдеться у заяві уряду.

Щоб уникнути змішування рохінджа з місцевим населенням планують - аж до їх депортації до М'янми в разі незгоди - розмістити мігрантів на острові Тхенгар Чхар у Бенгальській затоці. Цей клаптик суші утворився 11 років тому з відкладень річки Меґхна. Він повністю ховається під водою під час високих припливів і навіть не позначений на багатьох картах.

Це рішення викликало обурення правозахисників і самих рохінджа. МВС Бангладеш у відповідь заявило, що направить спеціальну комісію для обстеження острова. "Якщо це місце непридатне для проживання, то уряд зробить його придатним", - пообіцяли в міністерстві, відзначивши, що рішення про відправлення біженців на Тхенгар Чхар не скасують.

Рохінджа - народ, що живе в основному в штаті Ракхайн, М'янма. Рохінджа сповідують іслам і вважають себе корінним населенням Ракхайна, тоді як більшість бірманців, які сповідують буддизм, вважають, що вони переселилися в країну з Бангладеш у роки британського панування. Нинішній режим М'янми намагається витіснити рохінджа в сусідні країни або асимілювати їх. На цей момент на території Бангладеш проживають понад півмільйона представників цього народу, причому 69 тис. із них утекли з М'янми впродовж чотирьох останніх місяців.

Нагадаємо, 25 січня президент США Дональд Трамп підписав два укази про охорону державного кордону та імміграції.

Після введення в США президентського указу, який обмежує в'їзд жителям семи країн із переважно мусульманським населенням, людям почали відмовляти в реєстрації на авіарейси і затримувати в аеропортах США під час прибуття. Під обмеження потрапили Ірак, Іран, Ємен, Лівія, Сирія, Сомалі та Судан.

Пізніше Трамп звільнив в. о. генпрокурора США за критику свого указу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram