ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Чечні порушено справу через замах на Кадирова, - "Новая газета"

За даними ЗМІ, організатор замаху на голову Чечні перебуває в Дубаї.

У Чечні порушено справу через замах на Кадирова, - "Новая газета"
Рамзак Кадыров
Фото: instagram.com/kadyrov_95

Чеченські слідчі порушили кримінальну справу за статтею 277 (зазіхання на життя державного чи громадського діяча) в рамках розслідування, пов'язаного з невдалою спробою замаху на Рамзана Кадирова в травні 2016 року.

Про це повідомляє "Новая газета".

За даними видання, заколотників, які планували усунути Кадирова, суворо покарали, однак їм зберегли життя. Газета має рапорт начальника Центру протидії екстремізму МВС Чечні Тимура Межидова за 23 січня, в якому організатором замаху названо одного з братів Ямадаєвих, яких вважають ворогами голови Чечні.

У рапорті йдеться про затримання трьох осіб, які зізналися в замаху на Кадирова. "На території Ножай-Юртівського району ЧР вони планували здійснення замаху на життя (...) Рамзана Ахматовича з використанням гранатометів, автоматичної вогнепальної зброї і вибухових пристроїв. Організатором замаху на голову Чеченської Республіки є Ямадаєв Іса Бекмірзаєвич", - йдеться в документі.

За даними "Новой газеты", Іса Ямадаєв покинув Росію ще навесні 2016 року. "Можна припустити, що перебуває він там само, де й головний свідок у справі про вбивство Нємцова Руслан Геремєєв", - вказує видання, припускаючи, що Ямадаєв перебуває в Дубаї.

Уперше "Новая газета" повідомила про спробу замаху на Кадирова в жовтні. Видання стверджувало, що в травні минулого року з'явилися відомості про масові затримання в населених пунктах Ножай-Юртівського району (село Беной), Курчалоївського району (села Аллерой, Центарой), Гудермеського та інших районів Чечні.

Затримані ходили в тейп Беной, до якого належать найвідоміші сім'ї Чечні, в тому числі Кадирові, Делімханові і Ямадаєви. За даними газети, затримали двоюрідного брата племінника голови Чечні Іслама Кадирова - Валіда Яхіханова.

Як пише "Новая", Яхіханов за допомогою двоюрідного брата отримав секретний номер Кадирова, який знали кілька людей, і передав його Бадруді Ямадаєву, одному з двох уцілілих братів Ямадаєвих. "Коли Кадирову на його особистий секретний номер зателефонував його найнебезпечніший ворог, він буквально був шокований", - стверджує газета.

У результаті внутрішнього розслідування з'ясувалося, що джерелом витоку був Яхіханов. Він також розповів про підготовку в селі Беной замаху на Кадирова. У результаті перевірки резиденції голови Чечні в цьому населеному пункті було знайдено потужний вибуховий пристрій. Також стало відомо, що, крім Беноя, одночасно готувалися напади на резиденції голови Чечні ще в декількох великих населених пунктах. В гаданих учасників змови вилучили стрілецьку зброю, гранатомети і вибухівку.

Кадиров, коментуючи публікацію "Новой" на початку жовтня, поцікавився: "А чому я не в курсі?" Прес-секретар Рамзана Кадирова Альві Карімов заявив, що "жодних спроб замаху на голову Чечні Рамзана Кадирова не було".

Нагадаємо, що раніше, в липні 2015 року, Кадиров розповів про підготовку замахів на нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram