ГоловнаСвіт

У Каліфорнії почався збір підписів за відділення від США

Прихильникам Calexit належить протягом 180 днів зібрати близько 600 тис. підписів за проведення референдуму.

У Каліфорнії почався збір підписів за відділення від США
Демонстрация в Лос-Анджелесе против избрания Дональда Трампа президентом США. Надпись на флаге - "Республика Калифорния"
Фото: в

У Каліфорнії в суботу, 28 січня, стартував збір підписів за вихід штату зі складу США - Calexit. Двома днями раніше міністр внутрішніх справ Каліфорнії офіційно дозволив почати цю процедуру.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Los Angeles Times.

Прихильникам Calexit необхідно протягом 180 днів зібрати підписи 585 407 осіб (8% всього населення штату). Якщо їм вдасться це зробити, в листопаді 2018 року жителі Каліфорнії спочатку проголосують за скасування двох положень місцевої конституції, згідно з якими їхній штат є "невід'ємною частиною США", а конституція США - "основним законом країни".

Безпосередній референдум про відокремлення від США може відбутися навесні 2019 року. Для Calexit необхідні явка щонайменше половини виборців, зареєстрованих в штаті, і позитивна відповідь не менш як 55% учасників плебісциту.

Нагадаємо, ініціатори виходу Каліфорнії зі складу США подали генпрокурору штату петицію про проведення референдуму в листопаді 2016 року, після перемоги Дональда Трампа на виборах президента. Трамп заручився тоді підтримкою лише 31,5% каліфорнійців, тоді як його головний опонент Гілларі Клінтон набрала 61,5% голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram