ГоловнаСвіт

Сирійська опозиція відкинула запропонований РФ проект конституції

Противники Асада наполягають на тому, що сирійці - єдині, хто має право писати конституцію.

Сирійська опозиція відкинула запропонований РФ проект конституції
Сирия
Фото: www.timesofisrael.com

Опозиція Сирії відхилила проект конституції країни, який запропонувала Росія.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на члена делегації повстанців на переговорах Ях'ю аль-Аріді.

"Ми сказали їм [росіянам], що сирійці - єдині, хто має право писати конституцію. Досвід Пола Бремера в Іраку цілком показовий: коли конституція написана іншою країною, вона не буде працювати", - сказав він.

Пол Бремер - повноважний представник Джорджа Буша-молодшого в Іраку протягом 2003-2004 років.

Напередодні став відомим зміст проекту конституції Сирії, написаного Росією. Проект конституції пропонує сирійцям обирати президента терміном на сім років без можливості переобирати на другий термін. Крім того, передбачається перерозподіл повноважень президента на користь двопалатного парламенту. Також запропоновано створити в Сирії курдську автономію.

У документі також зафіксовано "право інших регіонів Сирії вибрати свою мову як основну регіональну". Також виключено положення, згідно з яким президентом Сирії повинен бути мусульманин.

Переговори про мирне врегулювання конфлікту в Сирії почалися 23 січня в Астані. У них узяли участь представники офіційної влади країни й озброєної опозиції, Росії, Туреччини, Ірану, а також спецпосланець генерального секретаря ООН з питань Сирії Стаффан де Містура і посол США в Казахстані Джордж Крол.

Нагадаємо, конфлікт між прихильниками і противниками Башара Асада почався в березні 2011 року і з часом переріс у громадянську війну. За оцінками ООН, жертвами конфлікту стали понад 360 тис. осіб, правозахисники повідомляють про більш ніж 470 тис. загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram