ГоловнаСвіт

Президент Молдови хоче розширити свої повноваження

Додон стверджує, що зміна конституції означає повернення до президентської форми правління.

Президент Молдови хоче розширити свої повноваження
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон має намір почати процедуру підготовки до референдуму, на який буде винесено питання про розширення повноважень голови держави з тим, щоб він зміг розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Про це повідомляє "Укрінформ"

"Разом з юристами з адміністрації президента ми знайшли юридичне обґрунтування для проведення національного референдуму щодо зміни Конституції для надання голові держави права розпустити парламент. Найближчим часом такий референдум буде проведено", - заявив Додон.

При цьому він наголосив, що зміна конституції не означає повернення до президентської форми правління - на нинішньому етапі йдеться лише про розширення повноважень президента.

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп заявив у зв'язку з цим, що референдум - це не тільки зайве витрачання бюджетних грошей, а й спосіб провести партійну агітацію за рахунок державних коштів.

Згідно з Конституцією Молдови, президент має право розпустити парламент або в разі форс-мажорних обставин, або якщо парламент упродовж більш ніж трьох місяців не ухвалює ніяких законів.

У цей час конституційних підстав для розпуску парламенту і призначення дострокових парламентських виборів немає.

Як повідомляли раніше, Додон хоче винести питання Придністров'я на референдум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram