ГоловнаСвіт

У бюджеті "Газпрому" виявилася діра на $15 млрд

Експерти вважають, що "Газпром" готується до того, що йому доведеться надавати знижки на європейському ринку.

У бюджеті "Газпрому" виявилася діра на $15 млрд
"Газпром"
Фото: EPA/UPG

Різке падіння цін на газ в Європі та політичні мегапроекти зі зведення нових трубопроводів у ЄС і Китай проїли дірку в бюджеті російського "Газпрому".

Фінансовий план компанії на найближчі три роки має на увазі щорічне перевищення витрат над доходами, повідомляє в огляді Сбербанк CIB, пише Finanz.ru.

Навіть якщо ціни на нафту утримаються біля поточних позицій, діра в бюджеті "Газпрому" становитиме не менш ніж $15 млрд, підрахували аналітики Алекс Фек і Валерій Нестеров.

Покривати дефіцит "Газпрому" доведеться за рахунок рекордних зовнішніх позик і розпродажу активів. Як повідомляє Bloomberg із посиланням на проект бюджету "Газпрому", в 2017-2019 роках компанія планує розмістити борг на $27 млрд і залучити ще $6 млрд від продажу власності.

Гроші потрібні на мегабудівництва: "Сила Сибіру", "Турецький потік" і "Північний потік-2", які обійдуться компанії в €20 млрд ($21,3 млрд), повідомив голова управління "Газпрому" Андрій Воробйов, інформують "Ведомости".

Забезпечити цю суму за рахунок власних коштів практично нереально: через різке падіння цін на газ в Європі експортна виручка "Газпрому" в 2016 році стала мінімальною за 12 років, навіть незважаючи на те, що поставки в фізичному вираженні зросли на 11%.

До бюджету 2017-2018 років "Газпром" закладає ціну $171 за тисячу кубометрів при нафті $50 за барель, а це незвично низький рівень, відзначають Фек і Нестеров. Для порівняння: в 2016 році при нафті $41,2 за барель газ "Газпрому" йшов в ЄС по $159 доларів за тисячу кубів.

Судячи з усього, "Газпром" готується до того, що йому доведеться надавати знижки на європейському ринку, куди в найближчі роки почне надходити дешевий СПГ з Катару, Австралії і США, припускають експерти Сбербанк CIB.

Через дірки в бюджеті "Газпром" не зможе виплачувати підвищені дивіденди за нормою, яку просуває Мінфін РФ, - 50% чистого прибутку. За даними джерел Bloomberg, вже прийнято рішення заморозити виплати на найближчі три роки.

Політичні амбіції, реалізовані за допомогою "Газпрому" дорого обходяться і самій компанії, і російському бюджету, і в підсумку російським громадянам, констатує партнер RusEnergy Михайло Крутіхін.

У виграші, проте, залишаються близькі до Кремля підрядники, які отримують мільярдні контракти на будівництво трубопроводів і компресорних станцій і відточують свої здібності з роздування кошторисів.

"На ділянці Грязовець-Виборг середня ціна кілометра траси сягає $4,8 млн, що втричі перевищує витрати аналогічних проектів в інших країнах", - наводить приклад Крутіхін.

За дев'ять місяців 2016 року чистий прибуток "Газпрому" обвалився в 2,3 разу - до 75,417 млрд руб. Прибуток від продажів знизився в 2,8 разу і становить 192,664 млрд руб. Виручка зменшилася на 10% - до 2,775 трлн руб.

Виплати членам правління "Газпрому" були збільшені на 22% - до 2,129 млрд рублів, у тому числі премії - на 72%, до 1,124 млрд руб.

Нагадаємо, раніше в січні "Газпром" виставив Україні рахунок на $5,3 млрд за некуплений газ. "Нафтогаз" відмовився оплачувати рахунок "Газпрому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram