ГоловнаСвіт

Конгресу США запропонують заборонити президенту першим завдавати ядерного удару

Законопроект підготували два конгресмени-демократи.

Конгресу США запропонують заборонити президенту першим завдавати ядерного удару
Конгресс США, Вашингтон, 09 декабря 2016 года
Фото: EPA/UPG

У Конгрес США внесуть законопроект, що забороняє президенту країни першим завдавати ядерного удару без офіційного оголошення війни державі парламентом США.

Про це пише Foreign Policy.

Законопроект підготували два конгресмени-демократи. Зазначають, що ініціативу неодноразово обговорювали і раніше, коли президентом США був Барак Обама, але ніколи не розглядали серйозно.

Тепер, коли президентом став Дональд Трамп, документ надійде на розгляд Конгресу. "Президент Трамп припустив, що розгляне можливість боротьби з терористами за допомогою ядерної зброї. На жаль, він має владу завдати удару першим. Під час конфлікту з іншою ядерною державою ця можливість може кардинально збільшити ризик ненавмисної ядерної ескалації", - наголошують у поясненні до законопроекту.

Конгресмени фактично пропонують обмежити доступ президента США до "ядерної валізки" - спеціальної валізи, в якій містяться прилади й інформація, які дозволяють американському президенту віддати наказ про застосування ядерної зброї.

Один з авторів законопроекту наголошує, що президент США Дональд Трамп ще під час передвиборної кампанії продемонстрував "невігластво" з приводу ядерного озброєння США. "Ця реальність лякає, коли головнокомандувач США продемонстрував невігластво щодо ядерної тріади і як обраний президент огульно розмірковував про ядерну політику США у "Твіттері", - наголосив конгресмен Тед Лью. За його словами, Конгрес повинен обмежити обставини, за яких США можуть завдавати ядерного удару першими.

Нагадаємо, що наприкінці грудня Трамп висловився за розширення ядерного потенціалу США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram