ГоловнаСвіт

Прем'єр Косова звинуватив Сербію у спробі дестабілізації

Сьогодні в Брюсселі пройдуть переговори за участю президентів Косова і Сербії.

Прем'єр Косова звинуватив Сербію у спробі дестабілізації
Поезд с надписью *Косово - это Сербия* остановлен на станции Рашка
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Косова Іса Мустафа звинуватив Сербію у прагненні дестабілізувати його країну напередодні нового раунду переговорів з Євросоюзом і спроб Брюсселя зменшити розбіжності між балканськими державами.

Про це голова косовського уряду заявив у коментарі "Радіо Свобода", наголосивши, що останнім часом Сербія систематично намагається дестабілізувати обстановку в Косові.

Заява прем'єр-міністра Косова з'явилася у вівторок, за кілька годин до початку у Брюсселі переговорів за участю президентів Косова і Сербії.

Як відомо, напруження зросло на початку січня після інциденту з потягом, який вирушив з Белграда на північ Косово, де живуть етнічні серби. На поїзді був напис "Косово - це Сербія". Поїзд не перетнув кордону Косова, але президент Хашим Тачі звинуватив Белград у спробі встановити контроль над районами, населеними сербами, як він висловився, "за кримським зразком".

Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні закликала уряди обох країн проявляти більшу прихильність цілям переговорів у Брюсселі.

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, майже через 10 років після збройного конфлікту 1998-1999 років між югославською армією і албанськими сепаратистами. США та більшість західних країн належать до тих 114 держав, які визнали незалежність Косова, Росія і Сербія - серед тих, хто не визнав. І Сербія, і Косово активно домагаються членства в Євросоюзі. Переговори в Брюсселі, спрямовані на поліпшення відносин між Пріштіною і Белградом, почалися в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram