ГоловнаСвіт

"Талібан" закликав Трампа вивести війська з Афганістану

Трамп поки не заявляв про свою позицію щодо Афганістану.

"Талібан" закликав Трампа вивести війська з Афганістану
Талибы
Фото: boston.com

Ісламістський рух "Талібан" закликав президента США Дональда Трампа вивести американські війська з Афганістану.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У поширеному сайтом талібів відкритому листі, достовірність якого 23 січня підтвердило розвідувальне співтовариство SITE, бойовики заявляють Трампу, що США нібито втратили довіру після того, як витратили мільярди доларів на 15-річний конфлікт, якому не видно кінця в доступному для огляду майбутньому. "Відповідальність завершити цю війну лежить на ваших плечах", - ідеться в заяві.

Таліби неодноразово закликали США та їхніх союзників покинути Афганістан, відкидаючи мирні переговори з урядом у Кабулі, поки іноземні сили залишаються на афганській землі.

Трамп поки не заявляв про свою позицію щодо Афганістану, хоча говорив, що підтримує розміщення там американських військ, а також призначив на головні позиції двох колишніх генералів з великим "афганським" досвідом.

У 2001 році США направили десятки тисяч військових в Афганістан для боротьби з угрупованням "Аль-Каїда". У цей час чисельність сил США у складі міжнародної коаліції НАТО скоротилася до 8400 осіб.

Ісламістський рух "Талібан" утворився в Афганістані в 1994 році. З 1996-го по 2001 рік керував країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють близько 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram