ГоловнаСвіт

Трамп підписав указ про вихід США з Транстихоокеанського партнерства

Найбільша торгова угода за 20 років скасовується.

Трамп підписав указ про вихід США з Транстихоокеанського партнерства
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп підписав указ про вихід Сполучених Штатів Америки з договору про Транстихоокеанське партнерство (Trans-Pacific Partnership), який мав стати найбільшою торговою угодою за останні 20 років.

Про це пише Reuters.

Трамп заявив, що скасування TPP - це відмінна новина для американських робітників.

В рамках Транстихоокеанського партнерства 12 країн (США, Японія, Нова Зеландія, В'єтнам, Канада, Австралія, Малайзія, Перу, Бруней, Сінгапур, Чилі та Мексика) мали створити зону вільної торгівлі з відміною 18 тисяч мит на товари і послуги. Зокрема, тарифи на американські промислові товари і майже всю сільгосппродукцію мали бути зняті майже відразу.

Переговори про створення TPP почалися в 2008 році, а принципова домовленість сформувати торговий блок була досягнута в жовтні 2015 року, а підписання договору відбулося в лютому 2016 року. Втім, договір наразі не набув чинності і без США не набуде.

На частку країн, що входять в TPP, припадає майже 40% світового ВВП. В них проживає 800 млн осіб, що майже вдвічі більше, ніж у Європейському союзі.

Повний текст договору про Транстихоокеанське партнерство можна знайти тут.

Дональд Трамп ще під час передвиборної кампанії обіцяв скасувати цю угоду, оскільки, на його думку, вона є потенційною катастрофою для Америки. Натомість він запропонував підписувати двосторонні торговельні угоди, які повинні прийти на зміну TTP і дозволять повернути промисловість і робочі місця в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram