ГоловнаСвіт

Соратник Саркозі отримав тюремний термін

Колишній голова МВС Франції повинен буде виплатити €75 тис. штрафу.

Соратник Саркозі отримав тюремний термін
Клод Геан
Фото: presstv.ir

Найближчого соратника екс-президента Франції Ніколя Саркозі, колишнього голову МВС Франції Клода Геана засуджено до двох років позбавлення волі, один з яких проведе у в'язниці.

Про це повідомляє BFMTV. 

Вердикт виніс апеляційний суд Парижа, який також постановив стягнути з Геана €75 тис. штрафу і заборонив йому протягом п'яти років займати посади в системі державного управління.

Справу стосовно колишнього чиновника порушили в 2013 році. Тоді стало відомо, що в 2002-2004 роках, Геан, який займав пост начальника канцелярії МВС, щомісяця отримував із бюджету спеціального фонду відомства €10 тис. Половину цих грошей він залишав собі, другу частину розподіляв між іще трьома учасниками цієї схеми. Загалом Геана визнано винуватим у фінансових порушеннях на суму €210 тис.

Під час слухань колишній міністр свою провину заперечував, і заявив, що "ці гроші були премією".

15 листопада 2016 року лівійський бізнесмен Зіяд Таккедін заявив, що в 2006-2007 роках особисто брав участь у передачі декількох валіз з €5 млн готівкою Ніколя Саркозі, який на той час займав посаду міністра внутрішніх справ Франції, і Клоду Геану. Кошти передав лівійський лідер Муаммар Каддафі на потреби передвиборної президентської кампанії Саркозі. Адвокати Геана всі звинувачення відкинули, а юристи Саркозі пообіцяли подати в суд на лівійця за наклеп.

Наприкінці січня 2014 року телеканал France 3 TV оприлюднив аудіозапис інтерв'ю з Каддафі від 16 березня 2011 року. На ньому лівійський лідер стверджував, що Саркозі звернувся до нього по фінансову допомогу, коли був міністром внутрішніх справ. При цьому суми, яку він у підсумку передав французькому політику, не називали.

Геан відповідав за ведення передвиборної кампанії Саркозі в 2007 році. 8 березня 2015 року йому висунули звинувачення в її незаконному фінансуванні.

Саркозі очолював Францію з 16 травня 2007 року по 15 травня 2012 року. Колишній голова держави планував брати участь у президентських виборах 2017 року, проте в листопаді вибув з президентської гонки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram