ГоловнаСвіт

Румунський президент приєднався до антиурядових протестів

Клаус Йоханніс обурився через плани "амністувати" корупційних чиновників.

Румунський президент приєднався до антиурядових протестів
Клаус Йоганнис
Фото: EPA/UPG

У Румунії в неділю, 22 січня, десятки тисяч людей вийшли на вулиці, щоб висловити свій протест проти планів нового уряду соціал-демократів пом'якшити антикорупційне законодавство. До протестувальників приєднався також президент країни Клаус Йоханніс, який близький до опозиційного консервативного політичного табору, повідомляє DW.

Поліція стверджує, що антиурядова акція в Бухаресті не була заявлена належно, а близькі до уряду ЗМІ стверджують, що своєю участю в "неналежному" протесті Йоханніс планував здійснити "державний переворот".

"Я тут, щоб висловити обурення. Кліка політиків, які мають проблеми з законодавством, хоче змінити закони, послабити правову державу", - зазначив Йоханніс журналістам, перебуваючи в натовпі демонстрантів. У Бухаресті акція зібрала, за оцінками, від 20 до 30 тисяч осіб. Протести пройшли ще в 11 містах країни.

Затверджений кілька тижнів тому уряд соціал-демократів планує за допомогою указу, який не зможе скасувати навіть парламент, запровадити нову норму. Чиновників звільнятимуть від кримінального переслідування за зловживання владою, якщо сума завданих збитків становить у перерахунку близько 50 тисяч євро. Це нібито дозволить звільнити від відповідальності лідера соціал-демократів Лівіу Драгні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram