ГоловнаСвіт

З в'язниці в Гуантанамо відпустили останнього росіянина

Від повернення в РФ він відмовився.

З в'язниці в Гуантанамо відпустили останнього росіянина

З в'язниці на американській військовій базі в Гуантанамо відпустили останнього росіянина - Равіля Мінгазова, якого разом з іще двома в'язнями відправили в Об'єднані Арабські Емірати.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Утримання цих людей під вартою більше не є необхідним для захисту від загроз національній безпеці США", - йдеться в заяві Пентагону.

Це звільнення стало останнім протягом президентського терміну Барака Обами, який обіцяв закрити тюрму. Зараз в Гуантанамо залишається 41 в'язень.

48-річний Мінгазов, колишній танцюрист військового ансамблю, звинувачений владою США в тому, що він проходив підготовку в таборах Ісламського руху Узбекистану, а у 2001 році вирушив в Афганістан, де приєднався до талібів. Його затримали 2002 року в Пакистані. В Гуантанамо Мінгазов провів понад 14 років.

Російська влада кілька разів зверталися до США з проханням депортувати Мінгазова на батьківщину. Однак сам він відмовлявся повертатися в Росію, побоюючись кримінального переслідування.

З моменту відкриття в'язниці тут утримували дев'ятьох громадян РФ, яких підозрювали у зв'язках з "Аль-Каїдою" і рухом "Талібан". У 2004 році Росія домоглася екстрадиції сімох з них.

Нагадаємо, ліквідація в'язниці Гуантанамо - одна з передвиборних обіцянок Обами. У грудні 2015 року Білий дім відмовився від представленого Пентагоном плану закриття в'язниці, вважаючи цей проект надто дорогим.

Спецв'язниця Гуантанамо розташована на орендованій з 1903 року США військово-морській базі на Кубі. Там утримують осіб, підозрюваних у причетності до міжнародного тероризму.

4 січня Білий дім анонсував звільнення в'язнів Гуантанамо і передачу їх в інші країни. Ця заява пролунала через кілька годин після того, як обраний президент США Дональд Трамп заявив про неприпустимість, на його думку, звільнення в'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram