ГоловнаСвіт

Литовський суд знову викликав Горбачова на допит

У суді готові допитати екс-президента СРСР у режимі відеоконференції.

Литовський суд знову викликав Горбачова на допит
Михаил Горбачев

Вільнюський окружний суд вручив повістку першому й останньому президентові СРСР Михайлу Горбачову. Політика мають намір допитати в рамках справи про події січня 1991 року в литовській столиці.

Про це повідомляє Delfi.

За словами судді Айнор Корнелії Мацявічене, повістку було вручено в грудні 2016 року. Литовський суд надіслав повідомлення поштою і отримав підтвердження того, що адресат отримав повідомлення. Ще одну повістку колишньому президенту СРСР надіслали через канали міністерства юстиції республіки, третю - електронною поштою.

У суді зазначили, що також готові допитати Горбачова в режимі відеоконференції.

Про рішення допитати колишнього голову Радянського Союзу в окружному суді повідомили в жовтні 2016 року. У січні того ж року литовська прокуратура в рамках справи про події 1991 року у Вільнюсі заочно звинуватила 92-річного колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова в створенні "організованої групи зі 160 військових і політичних діячів із метою повернення Литви до складу СРСР".

У тому ж місяці наглядове відомство республіки інформувало про відмову Москви допитати Горбачова на прохання литовських правоохоронних органів. Російська влада послалася на положення Конвенції Ради Європи від 1959 року "Про взаємодопомогу в кримінальних справах", згідно з яким правова допомога не надається, якщо це може зашкодити суверенітету або безпеці країни, що отримала прохання, її громадському порядку або іншим важливим інтересам.

На початку 1990-х прокуратура Литви порушила справу щодо подій 13 січня 1991 року. Тоді радянські війська штурмували телецентр у Вільнюсі, під час операції 15 людей загинули і близько 600 отримали поранення. У 1999 році в справі про події 13 січня за створення антидержавних організацій та інші злочини шість осіб отримали тюремні терміни.

У 2010 році у справах щодо 23 підозрюваних (більшість з яких росіяни, а двоє - громадяни Білорусі) був скасований термін давності. Підозрювані оголошені в розшук на території Євросоюзу.

В Україну Горбачову заборонено в'їзд на 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram